Ela Lučić

Datum objave: 20. 01. 2021.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako vrsta graška s naboranim zrnom te sadrži višu razinu rezistentnog škroba može biti korisna za osobe s rizikom od dijabetesa tipa 2 jer pruža mogućnost kontrole razine šećera u krvi.

Znanstvenici su otkrili kako konzumacija ove vrste graška sprječava nagle skokove šećera u krvi koji povećavaju rizik od dijabetesa. Identificirali su sadržaj rezistentnog škroba u grašku kao polaznu točku u povećanju sinteze stanica koje proizvode inzulin putem crijevne mikrobiote. Vrsta graška s naboranim zrnom sadrži varijante gena koje se pojavljuju u prirodi, a ukazuju na visok sadržaj otpornog škroba. Ova vrsta škroba ne probavlja se u potpunosti u gornjim dijelovima probavnog sustava te je dostupna za fermentaciju bakterijama u debelom crijevu.

Autori studije su zdravim volonterima dali miješani obrok koji je sadržavao 50 grama vrste graška s naboranim zrnom. Dobrovoljci su također dobili obroke koji su sadržavali uobičajenu vrstu graška s glatkim zrnom u nizu kontrolnih ispitivanja. Grašku je dodana i molekula „tragača“, tako da su autori studije mogli pratiti kako ih ljudski probavni sustav apsorbira i probavlja.

Rezultati su pokazali kako je konzumacija vrste graška s naboranim zrnom rezultirala nešto nižim porastom razine glukoze u krvi kada su ispitanici dobivali obroke koji sadrže 50 grama ove vrste graška.

Dugoročne studije izvijestile su o promjenama u sastavu mikrobiote crijeva, ali ne i utjecaju na kontrolu glikemije ili inzulina, što je ključni ishod kojim se predviđa rizik od dijabetesa tipa 2. Autori studije tvrde kako je u ispitivanju korištena veća količina graška nego što se uobičajeno redovito konzumira. U daljnjem ispitivanju, znanstvenici su okupili još 25 dobrovoljaca koji su konzumirali humus od graška i kašu od graška pripremljene od jedne ili druge vrste graška tijekom razdoblja od 4 tjedna. Oponašajući ljudska crijeva, znanstvenici su također pokazali kako način pripreme i kuhanja graška utječe na brzinu kojom se on probavlja.

Rezultati ove studije pokazali su kako je pripremom graška na određene načine moguće dodatno smanjiti nagle skokove razine glukoze u krvi, otvarajući nove mogućnosti za proizvodnju zdravije hrane pomoću kontroliranih tehnika prerade, tvrde stručnjaci. Dodaju kako je konzumacija prehrambenih proizvoda od graška bila uvedena kao dio uobičajene prehrane dobrovoljaca bez ikakvih drugih promjena u prehrani.

Izvor: Nature Food

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, glukoza, grašak, inzulin,

Komentari