Magdalena Klepo

Datum objave: 26. 12. 2023.

Glavobolja predstavlja jednu od najčešćih tegoba s kojima se svakodnevno susrećemo. Podrazumijeva pojavu boli u području glave koja može biti trajna ili povremena te rijetka ili učestala. Dok se „obična glavobolja“ često može ublažiti ili potpuno prekinuti upotrebom analgetika, učestale pojave intenzivne glavobolje mogu biti znak migrene.

Migrena je srednje do jako izražena glavobolja koja pogađa više od milijardu ljudi diljem svijeta. Prevalencija migrene u općoj populaciji u Europi iznosi oko 15%, s većom učestalošću kod žena (17%) u odnosu na muškarce (6%). Iako uzrok migrene i dalje nije poznat, kod oboljelih je često prisutna pozitivna obiteljska anamneza koja u kombinaciji s čimbenicima okoline dovodi do intenzivnih glavobolja. Psihički stres, određene namirnice, atmosferske promjene te faze menstrualnog ciklusa kod žena samo su neki od najčešćih okidača napadaja migrene.

Brojne studije ističu da su način prehrane i određeni nutrijenti, poput vitamina B6 i folata povezani s nastankom migrene. Vitamin B6 ključan je kofaktor u metabolizmu aminokiseline homocisteina. Povišene razine nemetaboliziranog homocisteina dovode do oštećenja neurovaskularnog endotela što posljedično uzrokuje nastanak migrene. Studija provedena u Australiji u kojoj su sudjelovale žene koje pate od migrene pokazala je da je u usporedbi s placebom, uzimanje vitamina B6 u obliku dodatka prehrani značajno smanjilo razinu homocisteina te ublažilo ozbiljnost i intenzitet glavobolje.

Osim o vitaminu B6, metabolizam homocisteina uvelike ovisi i o prisutnosti kofaktora folata te je primijećeno da su pri nedostatku folata razine homocistena povišene. U prethodnoj studiji uočena je povezanost između dodatnog unosa vitamina B6 i folata tijekom tri mjeseca i značajnog smanjenja učestalosti i trajanja migrene. Međutim, malo je studija ispitivalo povezanost dodatnog unosa vitamina B6 i folata na pojavu migrene u općoj populaciji. Stoga je cilj nedavne studije bio istražiti odnos između dodatnog unosa vitamin B6 i folata kod jake glavobolje ili migrene kod odraslih osoba u općoj populaciji, koristeći podatke iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani (engl. National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES).

Studija je analizirala presječne podatke sudionika NHANES-a dobi 20 godina i starijih. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 7017 osoba, od kojih je 1350 patilo od migrene. Sudionici su uzimali visoku dozu vitamina B6, od najmanje 2,39 mg/dan i folata od 502,01 µg/dan ili više.

Uočeno je da dodatni unos vitamina B6 i folata smanjuje rizik od pojave jake glavobolje ili migrene.

Na temelju dobivenih rezultata znanstvenici zaključuju da visok unos vitamina B6 i folata pokazuje sinergijski učinak na smanjenje rizika od nastanka migrene. Stoga smatraju da bi odrasle osobe mogle u svrhu prevencije, na odgovarajući način, povećati unos spomenutih nutrijenata.

Izvor: Nutrition Reserach

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: folat, homocistein, migrena, vitamin B6,

Komentari