Josip Rešetar

Datum objave: 21. 09. 2018.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics otkrilo je da nakon konzumacije male količine kofeina unosimo manje hrane za doručak, međutim taj se učinak ne prenosi na ostale obroke niti utječe na smanjenje apetita.

U dvostruko slijepom istraživanju sudjelovalo je 50 zdravih ispitanika starosti 18 do 50 godina. Ispitanici su 30 minuta prije doručka dobivali sok od naranče bez kofeina, s 1 mg kofeina /kg ili pak s 3  mg kofeina/kg. Nakon pola sata od njih se tražilo da pojedu onoliko hrane koliko im treba da budu siti te im je dana uputa da ostale obroke u danu fotografiraju i pošalju putem e-maila. Uz svaki obrok ispitanici su naveli kakav su imali apetit.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su dobivali sok od naranče s 1 mg kofeina/kg imali za 10% manju kalorijsku vrijednost doručka u odnosu na ostale dvije skupine.

Međutim, pokazalo se da su kalorijski deficit doručka ispitanici kompenzirali u sljedećim obrocima u danu. Dodatno, ispitanici su imali podjednak apetit neovisno o tome koliko su kofeina konzumirali za doručak.

Ovim su istraživanjem opovrgnute tvrdnje koje navode kako kofein može utjecati na smanjenje apetita kao i na smanjenje tjelesne mase.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetit, kofein, mršavljenje,

Komentari