Ela Lučić

Datum objave: 23. 06. 2021.

Rezultati studije u kojoj je korištena umjetna inteligencija, kako bi se naglasila važnost kave u smanjenju rizika od zatajenja srca, mogli bi pomoći u shvaćanju metaboličkih puteva koji povezuju prehrambene izbore s navedenim stanjem.

Stanovništvo općenito kavu i kofein često smatra lošima za srce jer ih povezuje s ubrzanim otkucajima srca i visokim krvnim tlakom. Međutim, znanstvenici su uočili dosljednu povezanost između povećane konzumacije kofeina i smanjenog rizika od zatajenja srca. Unatoč tome, još nema dovoljno jasnih dokaza na temelju kojih bi se s jednakom sigurnošću moglo preporučiti povećanje konzumacije kave kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti kao što se preporučuje prestanak pušenja, gubitak kilograma ili vježbanje.

U ovoj studiji, znanstvenici su upotrijebili strojno učenje kako bi analizirali podatke iz Framinghamske studije srca. Ti su podaci uspoređeni s podacima studije o riziku od ateroskleroze u zajednicama i studije kardiovaskularnog zdravlja. Istraživači su naveli prednosti korištenja strojnog učenja koje je omogućilo procjenu značajnog broja pacijenata na relativno nepristran način. One uključuju smanjenje lažno pozitivnih rezultata i potencijalno prikupljanje obrazaca koji bi se inače mogli propustiti kada se koristi pristup zasnovan na hipotezi.

Analiza je otkrila kako je kod osoba koje su izvijestile o konzumaciji jedne ili više šalica kave s kofeinom uočen smanjen rizik od kroničnog zatajenja srca u svim trima studijama. Rizik od zatajenja srca tijekom niza desetljeća smanjio se za 5 do 12% po šalici kave dnevno, u usporedbi s nekonzumiranjem kave u studijama Framingham Heart i Cardiovascular Health.

U studiji o riziku od ateroskleroze u zajednicama, rizik od zatajenja srca ostao je nepromijenjen između nijedne do jedne šalice kave dnevno. Međutim, rizik je bio oko 30% manji kod osoba koje su konzumirale najmanje dvije šalice dnevno. Čini se kako je konzumacija kave bez kofeina imala suprotan učinak na rizik od zatajenja srca, značajno povećavajući rizik u Framinghamovoj studiji srca. Međutim, u studiji kardiovaskularnog zdravlja nije uočeno povećanje ili smanjenje rizika od zatajenja srca povezanog s konzumacijom kave bez kofeina. Daljnja analiza otkrila je kako je konzumacija kofeina iz bilo kojeg izvora bila povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca, a kofein je bio barem dio razloga očite koristi od konzumacije veće količine kave.

Iako znanstvenici nisu u mogućnosti dokazati uzročno-posljedičnu povezanost, zanimljivo je to što su ove tri studije pokazale kako je konzumacija kave povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca. To znači da kava može biti dio pravilne prehrane ukoliko se konzumira sama, bez dodatka šećera i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti, poput šlaga. Također, važno je imati na umu kako je kofein stimulans. Zato prevelik unos može biti problematičan, uzrokujući nervozu i probleme sa spavanjem, zaključuju stručnjaci.

Izvor: Circulation: Heart Failure

Pošalji prijatelju na email

Komentari