Vitaminoteka

Datum objave: 22. 03. 2016.

Nova analiza predstavljena na stručnom skupu društva American Heart Association, pokazala je da konzumacija jogurta može imati povoljan učinak na krvni tlak kod žena.

U analizi su korišteni podaci prikupljeni u trima američkim epidemiološkim istraživanjima u kojima je tijekom 18-30 godina praćenja ispitanika bilo zabilježeno 75 609 slučajeva visokog krvnog tlaka.

Nakon što je u obzir uzeto više čimbenika koji mogu utjecati na pojavu visokog krvnog tlaka, poput dobi, etničkog porijekla, prisutnosti hipertenzije u obitelji i razine tjelesne aktivnosti, zamijećeno je da su žene koje su jogurt konzumirale u količini većoj od pet serviranja tjedno, imale 20 % niži rizik od razvoja hipertenzije nego one koje ga nisu jele svaki tjedan.

Nadalje, rizik se pokazao još nižim kada se u obzir uzela i sama kvaliteta prehrane.

Naime, žene koje su uz čestu konzumaciju jogurta imale prehranu sličnu DASH-planu prehrane, koji je posebno osmišljen za osobe s hipertenzijom, imale su čak 31 % niži rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Navedena povezanost nije primijećena kod muškaraca, no kod njih je općenito zabilježena niska konzumacija jogurta.

Ostali mliječni proizvodi također su pokazali potencijalno pozitivan učinak, no učinak jogurta bio je znatno izraženiji. Zanimljivo, dodatna analiza s obzirom na indeks tjelesne mase ispitanika, pokazala je da je povoljan utjecaj jogurta vjerojatno povezan s njegovim učinkom na tjelesnu masu.

Izvor: AHA's EPI/Lifestyle 2016 Scientific Sessions

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jogurt, visok krvni tlak,

Komentari