Ela Lučić

Datum objave: 16. 07. 2021.

Izomaltuloza je disaharid sastavljen od glukoze i fruktoze. Okusom je sličan saharozi, ali je otprilike dvostruko manje slatkoće.

Zbog toga što se sporije probavlja, vjerojatno ima određenu ulogu u kontroli tjelesne mase i razine šećera u krvi. Također, znanstvenici smatraju kako izomaltuloza može pružiti dobrobiti za sportaše.

Autori studije odlučili su istražiti učinke na sportsku izvedbu te metaboličke i hormonalne učinke izomaltuloze u usporedbi s glukozom i maltodekstrinom, uobičajenim funkcionalnim ugljikohidratima koji se koriste u proizvodima namijenjenim sportašima.

U studiju je bio uključen 21 muški rekreativni trkač, u dobi od 21 do 32 godine. Trkači su podijeljeni u tri skupine te im je dodijeljeno uzimanje 50 grama izomaltuloze, glukoze ili maltodekstrina prije 60-minutnog trčanja. Znanstvenici su izmjerili stopu oksidacije masti i ugljikohidrata, razinu glukoze u krvi, koncentraciju inzulina te inzulinotropnog peptida ovisnog o glukozi. Također, procijenjeni su izvedba trčanja i ozbiljnost probavnih simptoma.

Čini se kako je uzimanje izomaltuloze imalo povoljniji učinak na razinu glukoze u krvi, inzulinotropnog peptida ovisnog o glukozi i inzulina, u usporedbi s uzimanjem maltodekstrina i glukoze. Međutim, dostupnost glukoze, kao i brzina oksidacije masti i ugljikohidrata ostali su nepromijenjeni.

Stručnjaci napominju kako prikupljeni podaci nisu dovoljno pouzdani za uključivanje izomaltuloze u proizvode za sportaše. Kao jedan od nedostataka ističu to što u istraživanje nije bila uključena placebo skupina.

Izvor: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari