Datum objave: 29. 08. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Neuroimmune Pharmacology, cimet – omiljeni začin koji se često dodaje u slastice, mogao bi pomoći u poboljšavanju sposobnosti učenja.

Inače, poznato je da neke osobe vrlo brzo i lako uče, dok drugima učenje predstavlja problem, a istraživanja su pokazala da u ovome bitnu ulogu ima hipokampus. Naime, kod osoba sa slabijim sposobnostima učenja primijećena je niža razina tzv. proteina CREB i viša razina proteina GABRA5 u ovom dijelu mozga.

Stoga je u novom istraživanju na miševima ispitano može li unos cimeta utjecati na razine spomenutih proteina te poboljšati pamćenje i sposobnosti učenja. U istraživanju je bio ispitivan učinak cimeta jer se određeni spojevi iz ovog začina u organizmu prevode u natrijev benzoat, koji se koristi u liječenju oštećenja mozga.

Blagotvoran učinak cimeta doista je i primijećen – unos cimeta djelovao je na povećanje razine CREB-a i smanjenje razine proteina GABRA5 kod miševa koji su u istraživanju pokazali slabiju sposobnost učenja. Učinak na poboljšanje sposobnosti testiran je i u posebno osmišljenom labirintu u kojem su se miševi sa početno slabijom sposobnosti učenja pokazali znatan napredak nakon mjesec dana unosa cimeta. S druge strane, miševi s dobrim sposobnostima nisu pokazali poboljšanja.

Ukoliko slične rezultate pokažu i ispitivanja sa ljudima koji slabije uče, ovo otkriće bi predstavljalo znatan napredak.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cimet,

Komentari