Datum objave: 02. 09. 2016.

Neosporno je da majčino mlijeko predstavlja najbolju hranu za dojenčad, a razlozi „zašto“ se i dalje istražuju. Primjerice, majčinom mlijeku, između ostalog, pripisuje se učinak smanjenja rizika od alergija i nekih drugih bolesti, no smatra se i da utječe na razvoj prehrambenih navika djece. Jedan od mogućih načina djelovanja na prehrambene navike je privikavanjem djece na različite arome budući da se u mlijeko mogu izlučiti razni spojevi iz hrane. Stoga je skupina njemačkih znanstvenika odlučila ispitati prenose li se u majčino mlijeko tvari arome češnjaka.

U istraživanju su sakupili uzorke mlijeka dojilja u prosjeku 2,5 sata nakon konzumacije sirovog češnjaka, a potom su ih analizirali i utvrdili prisutnost spoja koji je evidentno potjecao od češnjaka i koji je imao karakterističnu aromu – alil-metil-sulfid.

Istraživači nisu ispitali kako prisutnost arome češnjaka utječe na unos mlijeka kod djece, no ukazali su na raniju studiju koja je pokazala da je dojenčad unijela više mlijeka nakon što su majke pojele češnjak. Kako unos češnjaka kod majki tijekom dojenja utječe na njegovu konzumaciju kod djece u kasnijem životu, trebalo bi tek istražiti.

Zanimljivo, prethodna istraživanja istog tima znanstvenika pokazala su da riblje ulje i čaj za dojilje ne mijenjaju aromu mlijeka, dok primjerice kapsule s eukaliptusom, koje se koriste kod prehlada, mogu mlijeku dati specifičnu aromu.

Izvor: Metabolites

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: češnjak, dojenje,

Komentari