Maja Biličić

Datum objave: 27. 03. 2018.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Inflammatory Bowel Disease pokazalo je dodatak prehrani koja sadrži beta glukan može smanjiti propusnost crijeva.

Sastojak pod nazivom Wellmune prebiotičko je vlakno s beta glukanom proizvedeno iz pekarskog kvasca, a njegovim istraživanjem znanstvenici su otkrili da smanjuje propusnost epitela i crijevnih resica koje apsorbiraju hranjive tvari.

Ranija istraživanja pokazala su da kronični i akutni stres mogu izazvati degranulaciju mastocita, što dovodi do slabljenja crijeva. Tako dolazi do veće propusnosti crijeva koja može utjecati na razvoj mnogih kroničkih bolesti.

Proučavanjem novostvorenog dodatka prehrani znanstvenici su otkrili da blokira degranulaciju mastocita te tako sprječava slabljenje crijevne barijere.

Pretpostavljaju da bi djelotvornost ovog sastojka na zdravlje crijeva kod osoba koje ne pate od upalne bolesti crijeva mogla bi biti i mnogo značajnija.

Ova je studija znanstvenicima dalo bolji uvid u način na koji stanice i beta glukan međusobno djeluju u crijevima, no potrebna su im daljnja istraživanja kako bi utvrdili točne mehanizme djelovanja novostvorenog dodatka prehrani kod štetnog učinka stresa na zdravlje crijeva.

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari