Moždani udar nije povezan sa unosom masti

Datum objave: 01. 01. 2005.

U najnovijem broju časopisa British Medical Journal , objavljeno je istraživanje čiji rezultati sugeriraju da se, za razliku od srčanih bolesti, moždani udar ne može povezati sa povišenim unosom prehrambenih masnoća.. Istraživači sa Harvard School of Public Health, 14 godina su pratili 43732 zdrava srednjovječna muškarca kako bi utvrdili postoji li veza između unosa masnoća, i ukupnih i pojedinih vrsta, te kolesterola i rizika od moždanog udara.
Nakon što su u obzir uzeli čimbenike koji povećavaju rizik za moždani udar, primjerice pušenje, nisu uspjeli dokazati da unos ukupnih, ili pojedinih vrsta masnoća utječe na povećanje rizika od moždanog udara. Također je promatran utjecaj konzumacije određene vrste hrane bogate kolesterolom, uključujući crveno meso, jaja, punomasne mliječne proizvode, na rizik od moždanog udara. Ni u ovom slučaju nije uočeno postojanje značajnije veze.

Izvor: BMJ (2003) 327, pp 777-781.

Pošalji prijatelju na email

Komentari