Datum objave: 07. 09. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Obesity, aktivnost mozga osoba s ozbiljnim stupnjem pretilosti ukazuje na to da ovi pojedinci osjećaju želju za jedenjem čak i neposredno nakon unosa hrane, što potvrđuje da im suzdržavanje se od jela doista predstavlja izazov.

Istraživanje je bilo provedeno na 15 žena s ozbiljnim stupnjem pretilosti i 15 žena normalne tjelesne mase. Ispitanicama je snimana aktivnost mozga funkcionalnom magnetskom rezonancijom tijekom gledanja fotografija hrane u dva navrata – najprije nakon devetosatnog suzdržavanja od unosa hrane, a zatim nakon jela.

Rezultati su pokazali sličnost aktivnosti mozga među dvjema skupinama prije jela – primijećena je povećana aktivnost u neokorteksu i limbičkom korteksu. Međutim, nakon jela, aktivnost se kod ispitanica s normalnom tjelesnom masom smanjila, dok se kod pretilih sudionica nastavila. Iako su potonje navele da su site, mozak im je bio „uzbuđen“ kao kada su osjećale glad. Aktivnost je ostala najizraženija u središnjem dijelu mozga, koji je poznat kao centar nagrade.

Inače, pretile sudionice ovog istraživanja ujedno su i kandidatkinje za kirurške zahvate za liječenje pretilosti, stoga će biti zanimljivo ispitati hoće li im se naknadno, nakon zahvata i gubitka tjelesne mase, promijeniti i obrazac aktivnosti mozga.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari