Ela Lučić

Datum objave: 21. 09. 2020.

Australski istraživači otkrili su potencijal ekstrakta morskih algi u poboljšanju zdravlja crijeva i imunosnog sustava profesionalnih sportaša.

Ispitivani ekstrakt, poznat pod nazivom fukoidan, visoko je bioaktivni spoj koji se prirodno nalazi u smeđim morskim algama čiji su blagotvorni učinci na mikrobiotu crijeva te imunosni sustav već dokazani. Ovo je područje posebno važno za elitne sportaše čiji intenzivni i dugotrajni režimi vježbanja često pogoršavaju upalu u crijevima i narušavaju ravnotežu mikrobiote crijeva.

U ovu studiju bili su uključeni profesionalni igrači nogometa te im je dodijeljeno uzimanje prirodnog ekstrakta dobivenog iz morskih algi vrste Undaria pinnatifida i Fucus vesiculosus. Znanstvenici su mjerili koncentracije ključnih markera imuniteta i upale, uključujući fekalni lizozim – antimikrobni enzim koji se smatra indikativnim pokazateljem imunosne funkcije sluznice.

Koncentracije lizozima u sportaša često su smanjene, što je uočeno i u koncentracijama lizozima ispitanika zabilježenim na početku studije. Njihove koncentracije lizozima bile su manje za otprilike 73% u usporedbi sa zdravim odraslim osobama.

Nakon uzimanja fukoidana, koncentracija lizozima u profesionalnih sportaša povećala se za 45%.

Otprije su poznata antimikrobna i protuupalna djelovanja lizozima, a dokazi iz studija na životinjskim modelima ukazuju na njegovu ulogu u promicanju integriteta mukozne barijere. S obzirom na navedene funkcije, porast koncentracije fekalnog lizozima može odražavati poboljšanja u zdravlju sluznice i imunosnoj funkciji.

Izvor: Marine Drug

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alge, fukoidan, lizozim, sportaši,

Komentari