Ela Lučić

Datum objave: 01. 06. 2021.

Rezultati nove studije u kojoj su se istraživali učinci dvaju organskih ekstrakata morskih algi na atopijski dermatitis, najčešći tip ekcema, ukazuju da njihova lokalna primjena može promijeniti ekspresiju gena.

Fukoidan je sulfatirani polisaharid koji se nalazi uglavnom u raznim vrstama smeđih algi i smeđih morskih trava, a pripisuje mu se niz potencijalnih zdravstvenih blagodati. Utvrđeno je da značajno smanjuje povišenu razinu imunoglobulina IgE (antitijela koja stvara imunosni sustav) u stanicama bolesnika s atopijskim dermatitisom.

Prekomjerna kolonizacija bakerijske vrste Cutibacterium acnes jedan je od glavnih pokretača nastanka akni, a studije su pokazale kako je ravnoteža bakterijskih vrsti C. acnes i Staphylococcus epidermidis na površini kože vrlo važna. Razlog tome je što bakterijska vrsta S. epidermidis može ograničiti prekomjernu kolonizaciju bakterijske vrste C. acnes. Međutim, nije poznato kako fukoidan utječe na humane epidermalne keratinocite, primarni tip stanica koji se nalazi u vanjskom sloju kože, te na ekspresiju gena tih stanica.

U ovoj studiji znanstvenici su koristili model rekonstruirane humane epiderme kako bi ispitali na koji način ekstrakti fukoidana iz alge mjehurastog bračića i alge wakame mogu utjecati na ekspresiju gena i proizvodnju periostina. Periostin je protein koji podržava adheziju i migraciju epitelnih stanica, a njegova je ekspresija prekomjerno izražena u bolesnika s atopijskim dermatitisom. Ekspresija periostina bila je značajno prekomjerno izražena u in vitro modelu prije nego su znanstvenici ispitali kako fukoidan može utjecati na prijanjanje triju bakterijskih vrsta na koži – Staphylococcus aureus, S. epidermidis i Cutibacterium acne.

Otkrili su kako je primjena ekstrakata algi inhibirala prianjanje bakterija iz vrste Staphylococcus aureusa, koje su prisutne u velikom broju na koži bolesnika s atopijskim dermatitisom.

Za ovu je bakterijsku vrstu poznato kako pogoršava stanje atopijskog dermatitisa. Međutim, primjena ekstrakata algi nije utjecala na prijanjanje Staphylococcus epidermidisa – uobičajene vrste bakterije pronađene na zdravoj koži. Nadalje, primijećen je velik broj suptilnih promjena, pri čemu je većina zahvaćenih gena bila uključena u homeostazu lipida i oporavak kožne barijere.

Autori studije smatraju kako bi sve ove uočene promjene mogle rezultirati ojačanom i otpornijom epidermalnom barijerom, ublažavajući oštećenja povezana s osjetljivom kožom i atopijskim dermatitisom. U budućnosti, fukoidan bi mogao poslužiti kao koristan alat za pomoć pri upravljanju atopijskim dermatitisom i potencijalno pružiti olakšanje milijunima oboljelih.

Izvor: Dermatopathology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fukoidan, morske alge, zaštita kože,

Komentari