Vitaminoteka

Datum objave: 09. 04. 2013.

Randomizirana, kontrolirana studija provedena je na 121 ispitanika koji su uzimali napitke s 42g četiri različite vrsta ulja (repičino, suncokretovo, laneno, kukuruzno) u sklopu dijete od 2000 kcal s ciljem reguliranja tjelesne mase ispitanika. 

Ispitanici su imali 5 rizičnih čimbenika koji su karakteristični za metabolički sindrom; visoki postotak masnog tkiva na području trbuha, niski HDL, visoki krvni tlak, trigliceride i razinu šećera u krvi.

Studija je pokazala da unos repičinog ulja tijekom 4 tjedna snizuje postotak masnoća na području trbuha (visceralna masnoća) za 1.6% u odnosu na one ispitanike koji su uzimali napitak s mješavinom suncokretovog i lanenog ulja.

Promjene u postotku visceralne masnoće također nisu pronađene niti prilikom konzumacije mješavina suncokretovog i kukuruznog ulja ili repičinog ulja čije omega-3-masne kiseline potječu iz algi.

Autori studije istaknuli su da su potrebna daljnja istraživanja o mehanizmu djelovanja mononezasićenih masnih kiselina prisutnih u navedenim uljima na smanjenje visceralne masnoće te je spomenuta studija objavljena na American Heart Association's EPI/NPAM 2013 Scientific Sessions.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom, ulje repice,

Komentari