Datum objave: 29. 06. 2012.

Ulje divljeg badema moglo bi predstavljati u budućnosti korisno sredstvo u borbi protiv debljine i dijabetesa, otkrili su američki znanstvenici.

Naime, to ulje pokazuje učinkovitost protiv određenih mikroorganizama koji žive u našem probavnom sustavu.

U istraživanjima na pretilim miševima otkriveno je da dodavanje ulja divljeg badema (Sterculia foetida) u prehranu miševa (0.5%) povećava njihovu osjetljivost na inzulin i poboljšava toleranciju glukoze. Isti učinak nije zabilježen kod mršavih miševa.

Dodavanje ulja divljeg badema u prehranu pretilog miša bilo je i povezano s nižim razinama triju vrsta crijevnih mikroorganizama - Actinobacteria, Bacilli i Erysipelotrichia.

Zasada još nije jasno da li su upravo niže razine tih mikroorganizama odgovorne za poboljšanje tolerancije glukoze i osjetljivosti na inzulin u pretilog miša.

Prijašnja su istraživanja otkrila da ulje sprečava djelovanje enzima SCD1 (stearoil-CoA desaturaza 1) povezanog s pojavom inzulinske rezistencije, stanja koje može voditi u debljinu i dijabetes. Također je otkriveno da pretili miš koji ima deficijentan hormon leptin ima i drugačiji sastav crijevne mikroflore u odnosu na mršavog miša. Leptin regulira metabolizam, a njegov nedostatak pridonosi pojavi pretilosti.

Izvor: American Society for Microbiology's general meeting, San Francisco

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari