Ulje divljeg badema moglo bi predstavljati u budućnosti korisno sredstvo u borbi protiv debljine i dijabetesa, otkrili su američki znanstvenici.
Naime, to ulje pokazuje učinkovitost protiv određenih mikroorganizama koji žive u našem probavnom sustavu.
U istraživanjima na pretilim miševima otkriveno je da dodavanje ulja divljeg badema (Sterculia foetida) u prehranu miševa (0.5%) povećava njihovu osjetljivost na inzulin i poboljšava toleranciju glukoze. Isti učinak nije zabilježen kod mršavih miševa.
Dodavanje ulja divljeg badema u prehranu pretilog miša bilo je i povezano s nižim razinama triju vrsta crijevnih mikroorganizama - Actinobacteria, Bacilli i Erysipelotrichia.
Zasada još nije jasno da li su upravo niže razine tih mikroorganizama odgovorne za poboljšanje tolerancije glukoze i osjetljivosti na inzulin u pretilog miša.
Prijašnja su istraživanja otkrila da ulje sprečava djelovanje enzima SCD1 (stearoil-CoA desaturaza 1) povezanog s pojavom inzulinske rezistencije, stanja koje može voditi u debljinu i dijabetes. Također je otkriveno da pretili miš koji ima deficijentan hormon leptin ima i drugačiji sastav crijevne mikroflore u odnosu na mršavog miša. Leptin regulira metabolizam, a njegov nedostatak pridonosi pojavi pretilosti.
Izvor: American Society for Microbiology's general meeting, San Francisco