Ela Lučić

Datum objave: 26. 04. 2021.

Prema novom istraživanju, kod odraslih osoba s dovoljnim unosom proteina, uzimanje ugljikohidrata nakon utrke vjerojatnije će biti učinkovito u smanjenju blage mišićne boli izazvane tjelovježbom.

Kazein i proteini sirutke iz mlijeka sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za učinkovito poticanje sinteze proteina u mišićima, dok ugljikohidrati inhibiraju razgradnju proteina zbog pojačanog lučenja inzulina.

U ovoj dvostruko slijepoj interventnoj studiji kontroliranoj placebom, istraživači su usporedili učinke optimiziranog protokola uzimanja proteina (20 g proteina mlijeka s 20% proteina sirutke i 80% kazeina nakon vježbanja i tijekom doručka te 40 g proteina mlijeka prije spavanja) i ugljikohidrata u obliku dodatka prehrani jednake kalorijske vrijednosti na bolnost mišića izazvane vježbanjem i markere oštećenja mišića.

Istraživači su u studiju uključili 323 muškarca i žene u dobi od 25 do 65 godina koji su se prijavili za 15 kilometara dugačku utrku u Nizozemskoj. Sudionicima je nasumično dodijeljeno uzimanje proteina ili ugljikohidrata u obliku dodatka prehrani. Upitani su o početnoj bolnosti mišića, a podaci o prehrani pirkupljeni su pomoću metode 24-satnog prisjećanja. Također su prikupljeni demografski podaci i karakteristike vježbanja. Prikupljena su i prolazna vremena utrke te prosječni broj otkucaja srca tijekom utrke.

Skupina koja je uzimala proteine prijavila je sličnu razinu bolnosti mišića kao i skupina koja je uzimala ugljikohidrate, a primijećene su i slične razine markera oštećenja mišića.

Međutim, unutar skupine koja je uzimala ugljikohidrate zabilježeni su viši pragovi boli u kvadricepsu, u usporedbi sa skupinom koja je uzimala proteine. Ispitanici koji su uzimali ugljikohidrate izvijestili su o relativno niskoj bolnosti mišića prvi dan nakon utrke, ali ne i drugi i treći dan.

Istraživači ističu kako su rezultati u skladu s rezultatima prethodno provedenih studija, koji su pokazali kako uzimanje ugljikohidrata zajedno s proteinima u obliku dodatka prehrani djeluje sinergijski. Ono povećava izlučivanje inzulina i količinu proteina u mišićima zbog povećane dostupnosti i isporuke aminokiselina u mišić, u usporedbi s uzimanjem isključivo ugljikohidrata.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mišići, Proteini, sportaši, ugljikohidrati,

Komentari