Vitaminoteka

Datum objave: 15. 01. 2016.

Točan uzrok razvoja reumatoidnog artritisa nije poznat, no smatra se da nastaje zbog neispravnog imunološkog odgovora u kojem imunološki sustav uzrokuje upalu u zdravim zglobnim tkivima.

Glavnim „krivcima“ smatraju se autoantitijela – proteini imunološkog sustava koji, greškom, napadaju vlastita tkiva i organe. Sama prisutnost autoantitijela ne pokazuje nužno da pojedinac ima reumatoidni artritis, no ukazuje na znatno veći rizik.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Rheumatology, tako je ispitano mogu li dodaci omega-3 masnih kiselina, poput dodataka ribljeg ulja, sniziti rizik od ove autoimune bolesti zglobova.

U istraživanju je sudjelovalo 77 ispitanika, a pretragama je utvrđeno da je njih 30 imalo povišene razine autoantitijela.

Usporedbom s podacima o učestalosti uzimanja dodataka omega-3 masnih kiselina primijećeno je da je samo 6,7 % ispitanika s povišenim autoantitijelima uzimalo ove dodatke, dok je kod ostalih ispitanika ovaj udio iznosio čak 34,4 %. Dodatne krvne pretrage pokazale su i da su ispitanici s višim razinama autoantitijela imali znatno niže udjele esencijalnih omega-3 masnih kiselina – EPA i DHA.

Iako je broj ispitanika u istraživanju bio relativno mali, u radu je zaključeno da omega-3 masne kiseline potencijalno štite od razvoja reumatoidnog artritisa tijekom perioda u kojem simptomi još nisu nastupili.

Pošalji prijatelju na email

Komentari