Povećanje konzumacije fermentabilnih ugljikohidrata i proteina radi poboljšanja funkcije crijeva moguće je rješenje za unaprjeđenje zdravlja i smanjenje pothranjenosti diljem svijeta, otkrilo je novo istraživanje.
Trenutne preporuke stručnjaka usmjerene su samo na poboljšanje prehrane, no ne i na obnavljanje i održavanje funkcije crijeva.
Nove preporuke temelje se na poboljšanju zdravlja crijeva konzumacijom fermentirabilnih ugljikohidrata i proteina, s velikim naglaskom na mahunarke. Naime, mahunarke su bogate spomenutim ugljikohidratima i proteinima te mineralima i fitokemikalijama koji se dostavljaju na odgovarajuće lokacije u crijevima.
Međutim, znanstvenici smatraju da je potrebno potaknuti konzumaciju mahunarki na nekoliko načina:
- stvoriti potražnju koja će utjecati na politiku vlade o poljoprivrednoj proizvodnji;
- stvoriti programe za škole i zajednice koji će podići svijest o vrijednosti mahunarki;
- stvoriti privlačne, lake i jeftine recepte i proizvode s mahunarkama;
- potaknuti poljoprivrednike na proizvodnju mahunarki.
Znanstvenici vjeruju da bi poboljšanje funkcije crijeva konzumacijom mahunarki moglo pomoći u smanjenju pothranjenosti u svijetu jer su crijeva ključna u probavi i apsorpciji hrane i hranjivih tvari te stoga potiču javnost na njihovu češću konzumaciju.
Izvor: Nutra Ingredients