Maja Biličić

Datum objave: 21. 05. 2019.

Povećanje konzumacije fermentabilnih ugljikohidrata i proteina radi poboljšanja funkcije crijeva moguće je rješenje za unaprjeđenje zdravlja i smanjenje pothranjenosti diljem svijeta, otkrilo je novo istraživanje.

Trenutne preporuke stručnjaka usmjerene su samo na poboljšanje prehrane, no ne i na obnavljanje i održavanje funkcije crijeva.

Nove preporuke temelje se na poboljšanju zdravlja crijeva konzumacijom fermentirabilnih ugljikohidrata i proteina, s velikim naglaskom na mahunarke. Naime, mahunarke su bogate spomenutim ugljikohidratima i proteinima te mineralima i fitokemikalijama koji se dostavljaju na odgovarajuće lokacije u crijevima.

Međutim, znanstvenici smatraju da je potrebno potaknuti konzumaciju mahunarki na nekoliko načina:

  • stvoriti potražnju koja će utjecati na politiku vlade o poljoprivrednoj proizvodnji;
  • stvoriti programe za škole i zajednice koji će podići svijest o vrijednosti mahunarki;
  • stvoriti privlačne, lake i jeftine recepte i proizvode s mahunarkama;
  • potaknuti poljoprivrednike na proizvodnju mahunarki.

Znanstvenici vjeruju da bi poboljšanje funkcije crijeva konzumacijom mahunarki moglo pomoći u smanjenju pothranjenosti u svijetu jer su crijeva ključna u probavi i apsorpciji hrane i hranjivih tvari te stoga potiču javnost na njihovu češću konzumaciju.

Izvor: Nutra Ingredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari