Ela Lučić

Datum objave: 15. 07. 2020.

Dodatak prehrani uzet prije treninga koji sadrži kreatin, L-arginin i L-leucin može biti odgovoran za povećanje potrošnje energije te izdržljivosti tijekom izvođenja vježbi visokog intenziteta.

Dodaci prehrani koji sportašima pružaju mentalne ili tjelesne prednosti prilikom treniranja ili natjecanja sve se češće koriste. Dobrobiti su poznate među profesionalnim sportašima, kod kojih su spojevi poput kreatina, arginina, leucina, valina, izoleucina, tirozina i kofeina snažno povezani s pojačanim simpatičkim odgovorom, dostupnošću supstrata i kontrakcijom mišića.

Pokazano je kako akutno uzimanje pojedinih dodataka prehrani prije treninga optimizira izvedbu tijekom neprekidnog trčanja do iscrpljenosti, kao i tijekom ispitivanja eksplozivne, anaerobne i maksimalne snage. Međutim, malo je dokaza o njihovom potencijalnom utjecaju na doprinos energetskih sustava i ukupnu potrošnju kisika.

Znanstvenici su nastojali otkriti na koji sustav potrošnje energije uzimanje ispitivanog dodatka prehrani prije treninga najviše utječe kako bi prilagodili prehrambene potrebe u svrhu optimiziranja specifične vrste treninga te kako bi se povećao utrošak energije kod određene populacije.

U studiju je bilo uključeno 12 tjelesno aktivnih i zdravih muškaraca. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani koji sadrži vitamine, aminokiseline i kofein ili kapsula koje sadrže placebo jedan sat prije izvođenja svake od dviju serija intervalnog treninga visokog intenziteta.

Ispitivani dodatak prehrani sadržavao je mješavinu kofeina, kreatin monohidrata, L-arginina, L-leucina, L-valina, L-izoleucina i L-tirozina. Između ostalog, sadržavao je i kalcij, folnu kiselinu, vitamin C, niacin, vitamin B1, biotin, vitamin B6, vitamin B2 i vitamin B12.

Serije intervalnog treninga visokog intenziteta uključivale su trčanje u trajanju od 15 sekundi na trkačkoj stazi pri 120% maksimalnog aerobnog kapaciteta, isprekidano pasivnim oporavkom u trajanju od 15 sekundi. Prikupljeni su uzorci krvi u svrhu određivanja laktata odmah nakon izvođenja vježbe te 3, 5 i 7 min nakon vježbe. Doprinos fosfagenih, glikolitičkih i oksidativnih sustava analiziran je u mirovanju, tijekom serija treninga i 20 minuta nakon treninga. Analizirane su i varijable izvedbe (vrijeme do iscrpljenosti i količina napora) te potrošnja kisika.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje ispitivanog dodatka prehrani prije treninga značajno povećalo broj izvršenih napora, kao i vrijeme do iscrpljenosti.

Nije utvrđena razlika između skupina u vremenu provedenom iznad 90% maksimalnog aerobnog kapaciteta ni u povećanoj potrošnji kisika nakon vježbanja. Uzimanje dodatka prehrani prije treninga značajno je povećalo apsolutni doprinos oksidativnog energetskog sustava za 23,8% i apsolutni doprinos fosfagenog energetskog sustava za 28,4% u odnosu na placebo. Nadalje, uočena je neznatna pojava većeg doprinosa glikolitičkog energetskog sustava nakon uzimanja dodatka prehrani prije treninga.

Vezano uz kofein, dokazano je kako pozitivno utječe na umor i izdržljivost mišića izravnim učinkom na opskrbu mišića energijom anaerobnog sustava te sposobnošću povećanja kontraktilnosti mišića, ističu autori studije. Kofein djeluje kao antagonist receptora adenozina, a dokazano je kako poboljšava kognitivne sposobnosti, kao i izvedbu tijekom vježbi izdržljivosti, snage i otpora kada se konzumira u dozama između 3 i 6 miligrama po kilogramu tjelesne mase.

Dodaju kako je količina kofeina u ispitivanom dodatku prehrani u prihvatljivom rasponu za većinu pojedinaca. Komentirajući ulogu kreatin monohidrata, znanstvenici navode kako njegovo uzimanje u obliku dodatka prehrani tijekom vremena može poboljšati izvedbu u vježbama visokog intenziteta, spriječiti ozljede te pomoći u procesu oporavka mišića. Osim toga, učinci kreatin monohidrata proučavani su kao moguća terapija kod neurodegenerativnih, metaboličkih i psihičkih bolesti. Dakle, iako ispitivani dodatak prehrani sadrži navedene spojeve, oni su vjerojatno igrali neznatnu ulogu u dobivenim rezultatima, a kofein je vjerojatno jedini sastojak koji je mogao pridonijeti zapaženim promjenama.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari