Vitaminoteka

Datum objave: 13. 06. 2016.

Prema novoj studiji američkih stručnjaka, dodaci omega-3 masnih kiselina te nekih vitamina i mineralnih tvari mogli bi pomoći u smanjenju agresivnog ponašanja djece, barem kratkoročno.

U studiji je sudjelovalo 290 djece dobi 11 i 12 godina s povijesti nasilničkog ponašanja, a ovi ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine. Jedna skupina trebala je svakodnevno piti multivitaminski sok s dodatkom omega-3 masnih kiselina i kalcija, druga je prisustvovala programu koginitvno-bihevioralne terapije, treća je i uzimala obogaćeni sok i pohađala psihoterapiju, dok je četvrta bila kontrolna i samo je dobila informacije o tome kako se nositi s problemima u ponašanju.

Na kraju interventnog perioda, koji je trajao tri mjeseca, u usporedbi s kontrolnom skupinom, pozitivni pomaci su primijećeni jedino kod skupine koja je samo uzimala dodatak prehrani. No, nakon sljedeća tri mjeseca praćenja, najveće smanjenje broja agresivnih ispada zapaženo je kod skupine koja je uz uzimanje dodataka prisustvovala i kognitivno-bihevioralnoj terapiji. Svejedno, tijekom zadnjeg dijela studije – nakon šest mjeseci praćenja, svi primijećeni pozitivni učinci su izblijedjeli.

Kao potencijalan razlog primijećenog nedostatka dugotrajne učinkovitosti, autori su naveli neke izazove na koje su naišli tijekom studije – poput nepoklapanja rezultata samoprocjene ponašanja djece i njihovih roditelja te osipanja ispitanika. Međutim, naveli su da bi djeca ipak mogla imati neke koristi od dodataka prehrani, uz napomenu da je antisocijalno ponašanje vrlo kompleksno i da na njega zasigurno utječe mnogo različitih čimbenika.

Izvor: Journal of Child Psychology and Psychiatry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Zdravlje djece,

Komentari