Lora Štrbac

Datum objave: 13. 12. 2023.

Budući da se planinari nerijetko suočavaju s teškim uvjetima na visokim nadmorskim visinama, znanstvenici su se odlučili posvetiti pronalasku inovativnih rješenja koja bi im mogla biti od koristi u zahtjevnim planinskim ekspedicijama.

Poljski istraživači pažljivo su analizirali prehrambene navike, unos dodataka prehrani te nutritivnu vrijednost prehrane planinara. U istraživanju je sudjelovalo 28 muškaraca dobi od 23 do 42 godine, koji su se uključili u ljetne planinarske ekspedicije u Peruu i Pakistanu, boraveći na visinama većim od 3000 metara nadmorske visine najmanje tri tjedna.

Prije početka istraživanja planinari su se savjetovali s liječnikom sportske medicine te su podvrgnuti EKG-u, krvnim i urinarnim testovima. Također su im izmjereni indeks tjelesne mase (ITM) i antropometrijski podaci, dok su iz studije isključeni sudionici stariji od 45 godina i oni koji su već imali kronične bolesti.

Analiza prehrambenih navika i stavova temeljila se na odgovorima na 54 pitanja podijeljenih u tri dijela. Ovi dijelovi obuhvaćali su područja poput planinarskog iskustva, iskustva penjanja, zdravstvenog stanja na visokim nadmorskim visinama te pripreme za ekspediciju, uključujući analizu zdravlja i prehrambene navike tijekom planinarenja (unos hrane, dodataka prehrani i tekućine te učestalost konzumacije različitih skupina namirnica u planinama i apetit).

Tijekom trodnevnog penjanja petnaest penjača vodilo je dnevnik prehrane, a istraživači su procijenili sadržaj makronutrijenata u njihovoj prehrani. Potrošnja energije mjerena je pomoću monitora za snimanje otkucaja srca 24/7, a korišteni su i uređaji za mjerenje pulsa.

Rezultati istraživanja otkrili su da većina penjača nije zadovoljila svoje energetske potrebe prehranom. Povećana potrošnja energije tijekom dugih planinarenja na visokim nadmorskim visinama mogla bi pridonijeti negativnoj energetskoj ravnoteži, što dovodi do promjena u sastavu tijela, uključujući gubitak masne i mišićne tjelesne mase.

Sudionici istraživanja konzumirali su manje povrća, voća, jaja, mlijeka, mliječnih proizvoda, maslaca, vrhnja, ribe i mesa, što je rezultiralo nedovoljnom opskrbom energijom i proteinima. Ova neadekvatna prehrana uzrokuje gubitak mišićne mase te negativno utječe na aerobni kapacitet, snagu mišića i imunitet.

Unatoč niskokaloričnoj prehrani penjača, istraživači su primijetili da su koristili različite dodatke prehrani, pri čemu se kofein isticao kao najčešće korišten dodatak prehrani. Kofein ima pozitivan utjecaj na kognitivne i fizičke funkcije. Također su koristili dodatke omega-3 masnih kiselina te dodatke bogate leucinom kako bi očuvali mišićnu masu na visokim nadmorskim visinama.

Istraživači zaključuju da postoji potreba za razvojem prehrambenih smjernica i dodataka prehrani prilagođenih penjačima kako bi poboljšali njihovo zdravlje i sposobnosti vježbanja u teškim uvjetima na velikim nadmorskim visinama, uzimajući u obzir njihove individualne preferencije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari