Vitaminoteka

Datum objave: 22. 01. 2020.

Provedeno ispitivanje ukazuje da je redovito konzumiranje čili papričica povezano s manjim rizikom od smrti.

Longitudinalnom analizom, objavljenom u časopisu Journal of the American College of Cardiology, nastojala se ispitati povezanost između konzumiranja čili papričica i rizika od smrti na velikom uzorku talijanskog stanovništva.

Studija je provedena na 22 811 osoba praćenih tijekom osam godina. Utvrđeno je da osobe koje redovito konzumiraju čili papričice imaju rizik smrtnosti od svih uzroka za 23% niži od onih osoba koje ih ne konzumiraju. Tim istraživača zaključio je kako je redovito konzumiranje čili papričica povezano s manjim rizikom od ukupnog broja smrti i kardiovaskularnih bolesti neovisno o rizičnim čimbenicima ili pridržavanju mediteranske prehrane. Nakon osmogodišnjeg praćenja, utvrđeno je ukupno 1 236 smrtnih slučajeva.

Istraživači su otkrili da je kod ljudi koji su redovito konzumirali čili papričice (četiri puta tjedno ili više) rizik smrti od srčanog udara smanjen za 40%. Znanstvenici navode kako rezultati također pokazuju da zaštita od rizika smrtnosti nije bila ovisna o vrsti prehrane koju osobe slijede.

Drugim riječima, netko može slijediti pravilnu mediteransku prehranu, netko drugi jesti manje zdravo, ali na sve njih čili papričice imaju zaštitni učinak. Provedena studija prva je u kojoj su istraživana svojstva čili papričica na rizik od smrti europskog i mediteranskog stanovništva. Pojedini znanstvenici ističu da osobe koje konzumiraju više čili papričica vjerojatno jedu više svježih namirnica i povrća. Smatraju kako studija ne pokazuje uzročnu vezu i nagovještava kako osobe koje slijede tradicionalnu mediteransku prehranu imaju manje koristi od onih koji ne slijede ovu vrstu prehrane.

Iako je provedena opservacijska studija zasnovana na velikoj populaciji te su dobrovoljci davali uzorke krvi, tako da je zabilježen i impresivan broj biokemijskih markera, istraživači nisu uspjeli utvrditi uvjerljiv mehanizam zaštitnog učinka čili papričica. Rezultati pokazuju da je konzumiranje čili papričica povezano sa smanjenim rizikom od smrti od svih uzroka, posebno od moždanog udara i srčanih bolesti. Nažalost, osim što nije utvrđen uvjerljiv mehanizam zaštitnog učinka, još jedna velika slabost studije je nemogućnost pronalaska dokaza ovisnosti učinka o konzumiranoj dozi. Pojedini znanstvenici dodaju kako je teško vjerovati da je, uz pretpostavku da je učinak stvaran, svaka niska konzumacija čilija zaštitna, bez dodatnih koristi koje pružaju veće doze. Ova vrsta odnosa ukazuje da je konzumacija čili papričica samo pokazatelj ostalih prehrambenih i životnih navika koje nisu zabilježene.

Pošalji prijatelju na email

Komentari