Ela Lučić

Datum objave: 19. 04. 2021.

Prema rezultatima nedavno objavljene studije, uzimanje aminokiselina razgranatog lanca (BCAA, engl. Branched Chain Amino Acids) u obliku dodatka prehrani može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.

Mlijeko, crveno meso, meso peradi i mliječni proizvodi glavni su prehrambeni izvori BCAA, a rezultati ranije objavljene studije ukazuju na to kako prehrana bogata proteinima može biti učinkovita u smanjenju učestalosti brojnih psiholoških poremećaja.

Ovom presječnom studijom, u kojoj je sudjelovalo 3 175 odraslih Iranaca u dobi od 18 do 55 godina, znanstvenici su nastojali ispitati povezanost između prehrambenog unosa BCAA i vjerojatnosti pojave psiholoških poremećaja, uključujući depresiju, anksioznost i psihološki distres. Za procjenu prehrambenog unosa korišten je validirani upitnik o učestalosti konzumacije hrane. Autori studije izračunali su unos BCAA zbrajanjem količine unosa aminokiselina valina, leucina i izoleucina iz svih namirnica koje su se nalazile u upitniku. Psihološko zdravlje ispitano je pomoću bolničke ljestvice za anksioznost i depresiju, a psihološki distres pomoću općeg zdravstvenog upitnika.

Nakon što su znanstvenici uzeli u obzir utjecaj potencijalnih zbunjujućih čimbenika, pronađena je značajna obrnuta povezanost između količine unosa BCAA te vjerojatnosti pojave depresije i anksioznosti.

Veći unos valina, leucina i izoleucina bio je povezan sa smanjenom vjerojatnošću pojave depresije i anksioznosti. Međutim, nije uočena značajna povezanost između unosa BCAA i vjerojatnosti pojave psihološkog distresa.

Budući da je provedena studija bila presječnog dizajna, stručnjaci ističu kako se ne može sa sigurnošću utvrditi uzročno-posljedična povezanost između količine unosa BCAA i navedenih psiholoških stanja.

Izvor: Nutrition Journal

 
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anksioznost, BCAA, depresija, dodaci prehrani,

Komentari