Mogu li antioksidansi spriječiti starenje?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kakva je uloga antioksidansa u spriječavanju bolesti povezanih sa starošću.. ? Kakve promjene se događaju u ljudskom tijelu kod starenja? Nova europska studija, koordinirana od strane Britanskog instituta za istraživanje hrane, nastoji se uhvatiti u koštac sa spomenutim pitanjima.
Proces starenja povećava rizik od bolesti srca, raka, sljepoće te bolesti živčanog sustava, primjerice demencije. Istraživači smatraju da, iako obiteljsko nasljeđe igra određenu ulogu u razvoju ovih bolesti, životni stil i različiti čimbenici okoline, imaju svoju težinu i zato su predmet interesa brojnih istraživača. Poznato je da prehrana bogata žitaricama, voćem i povrćem, odnosno aktivni sastojci ove hrane smanjuju rizik od nekih bolesti vezanih uz starost.
Smatra se da je mehanizam koji utječe na proces starenja i razvoja bolesti vezanih uz starenje rezultat djelovanja visokoreaktivnih molekula koje oksidiraju i oštećuju stanice, uzrokujući gubitak njihove funkcije. Antioksidansi su skupine tvari koje imaju moć da zaustave ovakve štetne reakcije.
Europski projekt, nazvan «EUROFEDA», koji je upravo u tijeku, ima za cilj revidirati dosada prikupljene dokaze o blagotvornom djelovanju antioksidansa u prehrani, te utvrditi koliki unos je, ako uopće je, povezan sa tim blagotvornim učincima. Proučavaju se supstance koje se smatraju prirodnim antioksidansima i one supstance koje osiguravaju maksimalnu antioksidativnu zaštitu u organizmu.
Krajnji cilj studije je utvrđivanje oštećenja koje oksidansi ostavljaju na tkivu, utvrđivanje biološkog djelovanja antioksidansa na organizam i utvrđivanje distribucije antioksidansa u tijelu, posebno na mjestima gdje oksidativno oštetećenje ima moć uzrokovanja nekoliko različiti bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari