Datum objave: 30. 03. 2009.

Ljudsko tijelo se može utrenirati da dnevno troši više kalorija nego inače i to uz pravu prehranu i promjenama u tjelovježbi, tvrde znanstvenici. Prema njima, promjenom životnih navika moguće je povećati bazalni metabolizam – količinu energije koju organizam troši u stanju mirovanja da bi unutrašnji organi normalno funkcionirali.

Znanstvenici navode slijedeće čimbenike kao ključne za povećanje bazalnog metabolizma:

Tjelesna građa: Mišići troše više kalorija kada rade nego masti, stoga se preporučaju vježbe snage kako bi se povećala mišićna masa.

Dob: Bazalni metabolizam se smanjuje za 2 do 3 % sa svakim desetljećem života nakon 20-te godine zbog smanjenja mišićne mase. Rješenje su opet vježbe snage koje smanjuju gubitak mišićne mase.

Hormoni: Hormoni štitnjače imaju velik utjecaj na bazalni metabolizam i njihova se aktivnost često u žena smanjuje nakon 40.-te godine života uzrokujući nakupljanje suvišnih kilograma. Općenito, na to je nemoguće utjecati stoga se treba fokusirati na čimbenike na koje je moguće utjecati.

Restrikcija kalorijskog unosa: Drastično smanjenje unesenih kalorija ustvari smanjuje bazalni metabolizam. Rješenje leži u smanjenju energetskih potreba za samo 500 kcal dnevno kako bi se postigao dugotrajni gubitak kilograma.

Prehrana: Uravnotežena prehrana povisuje bazalni metabolizam. Znanstvenici također preporučuje unos dosta prehrambenih vlakana koja doprinose osjećaju sitosti.

Izvor: American College of Sports Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolizam,

Komentari