Josip Rešetar

Datum objave: 31. 10. 2017.

Alginati izolirani iz smeđe alge Laminaria hyperborean i modificirani sulfatima mogu djelovati blagotvorno kod kronične boli u zglobovima i upala povezanih s artritisom, zaključak je novije in vitro studije.

Artritis je kronična degenerativna bolest koja pogađa preko 90% svjetske populacije starije od 60 godina. Bolest je uzrokovana progresivnim propadanjem hrskavice unutar zgloba što rezultira pojavom intenzivne boli koja je povezana s upalnim procesima. Iako artritis može zahvatiti bilo koji zglob unutar tijela, bolest najčešće pogađa zglob koljena, kuka i članaka prstiju. Bolest se i dalje smatra neizlječivom, međutim sve je više istraživanja, među kojima i aktualno, koja nastoje pronaći način kako smanjiti degenerativne promjene u zglobovima i na taj način smanjiti rizik za pojavu artritisa.

U aktualnom in vitro istraživanju  u otopljene kulture stanica su dodavani alginati modificirani sulfatima.

Rezultati su pokazali da su visoko supstituirani alginati pokazali najveći kapacitet u uklanjanju slobodnih radikala, uzročnika oksidativnog stresa koji može dovesti do razvoja bolesti. Dodatno, visoko supstituirani alginati značajno su utjecali na smanjenje ekspresije proupalnih markera kao što su IL-6 i CXCL8.

Znanstvenici vjeruju da alginati modificirani sulfatima, zbog izraženog antioksidativnog i protuupalnog svojstva, mogu usporiti degenerativne promjene hrskavice. Budući da je istraživanje provedeno u in vitro uvjetima, potrebna su dodatna istraživanja na životinjama te kliničke studije na ljudima kako bi se uvidio stvarni potencijal modificiranih alginata u borbi s artritisom.

Izvor: Biomaterials Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoartritis, smeđe alge,

Komentari