Vitaminoteka

Datum objave: 25. 03. 2016.

U novom istraživanju stručnjaci s američkog Sveučilišta Tufts na miševima su ispitali kako moderan način života utječe na vjerojatnost pojave Alzheimerove bolesti.

Istraživanje je bilo provedeno na dvama sojevima – na „uobičajenom“ soju laboratorijskih miševa te na posebnom transgeničkom soju podložnom razvoju nekih simptoma Alzheimerove bolesti. Oba soja su od adolescencije do rane srednje dobi dobivala ishranu sličnu modernoj prehrani na Zapadu, a ona je uključivala visoki udio proizvoda životinjskog podrijetla, masti i šećera.

Rezultati su pokazali da moderan način prehrane može povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Konkretno, primijećeno je da je neuravnotežena ishrana, u kombinaciji s niskom razinom tjelesne aktivnosti, kod miševa povećala rizik za 25 %.

Kao jedan od potencijalnih mehanizama koji stoji iza navedene povezanosti, utvrđen je povećani imunološki odgovor u mozgu, koji je primijećen kod obje skupina miševa. Inače, poznato je da moderna prehrana utječe na povećanje razine upalnih reakcija u organizmu, a rezultati ovog istraživanja podržavaju mišljenje da u etiologiji Alzheimerove bolesti bitnu ulogu ima povećana imunološka aktivnost u mozgu.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari