Model prehrane utječe na rizik za razvoj raka prostate

Datum objave: 26. 08. 2005.

Prehrana koja obiluje rafiniranim ugljikohidratima, crvenim mesom i procesiranim namirnicama povćava rizik za razvoj raka prostate. Zaključak je to kanadske studije u kojoj je analizirana prehrana 80 muškaraca sa dijagnozom raka prostate te 334 muškarca koji nisu imala rak prostate..

Istraživači su definirali različite modele prehrane te svaki od modela pokušali povezati sa rizikom za razvoj raka prostate. Prema rezultatima njihove studije:

  • Dvostruko povećan rizik za razvoj raka prostate povezan je sa prehranom koju karakterizira visok unos crvenog mesa, mesnih prerađevina, organskog mesa, rafiniranih žitarica, biljnog ulja, prerađenog voća i povrća i gaziranih napitaka te flaširane vode
  • Tradicionalna zapadnjačaka prehrana koja je bogata crvenim mesom, mesnim prerađevinama, jajima, mlijekom, slatkim desertima, krumpirima umacima poput majoneze, vrhnjem i alkoholom dovedena je u vezu sa djelomično povećanim rizikom za razvoj raka prostate
  • Veza između prehrana koja se bazira na voću i povrću, cjelovitim žitaricama, ribi i mesu peradi i povećanog rizika za razvoj raka prostate nije pronađena
  • Izvor: International Journal of Cancer; Volume 116, Issue 4, Pages 592 - 598

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari