Magdalena Klepo

Datum objave: 02. 07. 2024.

Kod starijih osoba, subjektivne pritužbe na pamćenje (engl. Subjective Memory Complaints, SMC) sve su češće te su povezane s općim padom kvalitete života i otežanim obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Starije osobe sa SMC-om imaju dvostruko veći rizik za razvoj demencije, pri čemu godišnje otprilike 2,3 % do 6,6 % osoba sa SMC-om razvije demenciju ili blago kognitivno oštećenje. Spomenuti podaci naglašavaju važnost identifikacije i primjene učinkovitih intervencija za smanjenje prevalencije SMC-a i sprječavanje napredovanja prema ozbiljnijim kognitivnim oštećenjima. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata antioksidansima, poput vitamina E i astaksantina, može imati zaštitne učinke na kognitivno zdravlje.

Vitamin E, koji se prirodno nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima, sjemenkama, voću i povrću djeluje kao snažan antioksidans te može spriječiti kognitivno opadanje. Istraživanja također ističu neuroprotektivne učinke grožđa, namirnice s visokim udjelom antioksidansa, kao i crvenog pigmenta, astaksantina. Mehanizmi djelovanja spomenutih nutrijenata uključuju protuupalno i antioksidativno djelovanje, smanjenje oksidativnog stresa te regulaciju krvnih parametara upale, poput faktora nekroze tumora-alfa (TNF-α), interleukina 6 (IL-6) i malondialdehida (MDA). S obzirom na obećavajuće preliminarne dokaze o učincima vitamina E, grožđa i astaksantina na kognitivno zdravlje, cilj nedavne studije bio je istražiti njihovo kombinirano djelovanje.

U studiji je sudjelovalo ukupno 100 ispitanika, dobi 40 do 70 godina, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Intervencijska skupina primala je dodatak koji je sadržavao 12 mg vitamina E (d-alfa tokoferola), 9 mg astaksantina i 250 mg ekstrakta soka od grožđa, dok je kontrolna skupina primala placebo, tijekom 12 tjedana. Primarni ishodi uključivali su procjenu epizodnog, radnog i verbalnog pamćenja, dok su sekundarni ishodi obuhvaćali promjene u brzini obrade informacija, pozornosti te subjektivne procjene pamćenja. Također su izmjerene promjene u plazmatskim koncentracijama moždanog neurotrofnog faktora (engl. Brain-derived neurotrophic factor, BDNF), TNF- α, IL-6 i MDA.

Rezultati su pokazali da je dodatak prehrani bogat antioksidansima značajno poboljšao epizodno pamćenje (p=0,037), u usporedbi s placebom. Međutim, nisu uočena poboljšanja za radno i verbalno pamćenje.

Podaci iz Upitnika za svakodnevno pamćenje ukazali su na poboljšanje od 42 % u intervencijskoj skupini, u usporedbi s povećanjem od 18 % u kontrolnoj skupini. Nadalje, razine BDNF-a povećale za 46 % u skupini koja je primala ispitivani dodatak prehrani, u usporedbi s povećanjem od 24 % u skupini koja je primala placebo. Koncentracije MDA smanjile su se za 12,5 % u intervencijskoj skupini, dok je u kontrolnoj skupini zabilježeno povećanje od 26,5 %.  

Zaključno, dodatak prehrani koji sadrži vitamin E, astaksantin i ekstrakt soka grožđa pokazuje povoljan učinak na epizodno pamćenje kod odraslih osoba. Daljnje studije, provedene na većem uzroku ispitanika i s opsežnijim kognitivnim procjenama potrebne su kako bi se potvrdili i proširili obećavajući rezultati studije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari