Datum objave: 14. 02. 2009.

Većina sisavaca prestaje piti mlijeko nakon prelaska s majčinog mlijeka kao jedine hrane na drugačiju prehranu. Gen za enzim laktazu, koji omogućuje probavu mliječnog šećera laktoze, ugašen je kod većine odraslih osoba. Međutim, to uvelike ovisi o narodnosti i npr. u Sjevernoj Europi preko 90 % populacije može probaviti laktozu i stoga konzumirati veće količine mliječnih proizvoda bez ikakvih probavnih smetnji. Nedavno otkriće DNK iz uzoraka neolitskih kostiju dokazuje da čovjek sposobnost probave laktoze ima tek 7 000 godina što znači da je našim precima mogućnost konzumiranja mlijeka osiguravalo veće šanse za preživljavanje i daljnje širenje svojih gena.

Postavlja se pitanje da li je mlijeko suvremenom čovjeku jednako važno kao što je to bilo primitivnim ljudima. Nova meta-analiza iz časopisa Journal of the American College of Nutrition nudi odgovor. Na temelju analize 15 studija zaključeno je kako konzumiranje mliječnih proizvoda smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca. Treba podsjetiti i kako je ova skupina namirnica najvažnija u osiguravanju adekvatnog unosa kalcija čime se smanjuje rizik od osteoporoze. Zaključak: mlijeko danas kao i pred više tisuća godina ima važnu ulogu u čovjekovom preživljavanju!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari