Mlijeko – za čvrste kosti i vitak stas

Datum objave: 01. 01. 2005.

Novozelandski tim istraživača izvještava da su djeca koja izbjegavaju mlijeko sklonija frakturama kostiju i pretilosti u odnosu na svoje vršnjake koji redovito piju mlijeko.

Istraživači su uspoređivali pedesetero djece koja su kroz duži vremenski period izbjegavala mlijeko i 1000 njihovih vršnjaka koji su redovito pili mlijeko. Uočeno je da djeca koja su izbjegavala mlijeko, potrebe organizma za kalcijem nisu osiguravala ni drugim prehrambenim izvorima kalcija kao ni dodacima prehrani. Otprilike jedno od troje djece koja su izbjegavala mlijeko imalo je slomljenu kost već do devete godine, i to uglavnom kao posljedicu nekog bezazlenog pada ili uganuća.

Autori sudije naglašavaju da djeca koja izbjegavaju mlijeko povećavaju rizik za frakture kostiju dvama čimbenicima: malom gustoćom koštene mase i prekomjernom tjelesnom masom. Djeca i adolescenti dnevno trebaju 3-4 serviranja mliječnih proizvoda kako bi u djetinstvu spriječili lom kostiju, te smnajili rizik za razvoj osteopoproze u trećoj dobi.

Izvor: Journal of the American Dietetic Association (2004) 104

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti, mlijeko, vitkost,

Komentari