Mlijeko smanjuje rizik za rak debelog crijeva

Datum objave: 08. 07. 2004.

Studija znanstvenika iz Brigham and Women's Hospital pokazuje da redovita konzumacija mlijeka smanjuje rizik obolijevanja od raka debelog crijeva..
U istraživanju znanstvenika iz bostonske bolnice je utvrđeno da osobe koje dnevno popiju 4 decilitra mlijeka imaju za 12% manji rizik da će oboljeti od ovog oblika raka.
Istraživači su analizirali rezultate ranije provedenih studija u kojima je sudjelovalo gotovo 500 000 ispitanika.
Rak debelog crijeva je treći najčešći oblik raka u svijetu, a razlike u njegovoj učestalosti u različitim zemljama se objašnjavaju razlikama u prehrani.
Znanstvenici pozitivan utjecaj mlijeka objašnjavaju djelovanjem kalcija za koji su ranija istraživanja provedena na životinjama pokazala da ima zaštitni učinak.
Procjenjuje se da bi povećani dnevni unos kalcija od 1 000 miligrama mogao broj slučajeva raka debelog crijeva kod žena smanjiti za 15%, a kod muškaraca za 10%.
Ostali mliječni proizvodi poput jogurta ili sira u ovom istraživanju nisu povezani sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

[url="#"] PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari