Mlijeko je dobro za rast djeteta

Datum objave: 09. 09. 2005.

Djeca koja piju puno mlijeka narastu viša od druge djece, što može pokazati kako ubuduće pomagati djeci s problemom rasta, objavio je danski list Jyllands Posten.Istraživači s Kraljevskoga sveučilišta za veterinu i agrikulturu otkrili su da kravlje mlijeko ima neke posebne osobine zbog kojih djeca rastu više nego što bi rasla bez njega.

"Nove su studije zanimljive jer velike količine mlijeka pomažu u rastu i dobro uhranjene danske djece kojoj ničega ne nedostaje", rekla je znanstvenica Camilla Hoppe s odjela za ljudsku prehranu.

Mlijeko utječe na faktor rasta poznat kao IGF-I, a u usporedbi s ostalom hranom bogatom bjelančevinama, poput mlijeka, ima i neke druge kvalitete.

"To pokazuje da nije riječ o bjelančevinama, već o nečem drugom u mlijeku što stimulira faktor rasta. Kravlje mlijeko namijenjeno je teladi koja mora brzo rasti pa vjerojatno sadržava nešto što stimulira rast", dodala je.
"Kad saznamo što iz mlijeka potiče rast djece, imat ćemo mogućnost otkriti kako možemo pomoći djeci koja sporo rastu", rekla je danska znanstvenica.

PLIVAz[url="http://www.plivazdravlje.hr"]dravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijete, djeca, mlijeko,

Komentari