Datum objave: 01. 08. 2009.

Osobe koje su u djetinjstvu konzumirale veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda imaju veću očekivanu životnu dob, tvrde britanski i australski znanstvenici.

U istraživanju čije je rezultate objavio znanstveni časopis Heart je sudjelovalo 4374 osoba rođenih 30-ih godina prošlog stoljeća.

Pokazalo se kako ispitanici s najvećim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda imaju stopu smrtnosti koja je za četvrtinu manja od one zabilježene kod ostalih sudionika istraživanja, pišu istraživači sa sveučilišta u Bristolu i Queenslandu.

Rezultati studije sugeriraju kako dnevni unos najmanje 400 miligrama kalcija (količine prisutne u oko 3 decilitra mlijeka) može rizik od smrti prouzročene moždanim udarom smanjiti za 60%.

Istraživači napominju kako je već poznato da kalcij ima pozitivan utjecaj na kontrolu krvnog tlaka, te da produženi povišeni krvni tlak povećava rizik za moždani udar.

Uz to, konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda je povezana s prisutnošću hormona po imenu IGF-1, čija je povišena koncentracija uključena u smanjenje rizika za zatajenje srca.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari