Vitaminoteka

Datum objave: 27. 03. 2013.

University of Illinois proveo je studiju na mladima dobi 18 do 25 godina istraživajući utjecaj konzumacije mlijeka na pojavu metaboličkog sindroma. 

Istraživanje je provedeno na 339 ispitanika koji su ispunili upitnik o učestalosti konzumacije hrane te je dio projekta Up Amigos.

Rezultati studije ukazali su na činjenicu da mladi koji u navedenoj dobi ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, barem 3 ili više serviranja dnevno, imaju veći rizik od razvoja metaboličkog sindroma.

Autori studije nisu otkrili mehanizam djelovanja no naglašavaju da postoje dokazi koji ukazuju da mlijeko i mliječni proizvodi pomažu pri održavanju adekvatne tjelesne mase, važnim čimbenikom za prevenciju razvoja metaboličkog sindroma.

Autori su naglasili da navedene spoznaje potvrđuju već poznate preporuke za unosom mlijeka i mliječnih proizvoda te predstavljaju dobru, a jeftinu javnozdravstvenu strategiju u borbi protiv razvoja metaboličkog sindroma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom, mlijeko,

Komentari