Novo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition donosi novi pogled na jutarnje ispijanje mlijeka s niskim udjelom masnoće u kontroli tjelesne mase. Australski znanstvenici ustanovili su da konzumiranje mlijeka s niskim udjelom masnoće u jutarnjim satima, u usporedbi sa voćnim sokovima, pomaže u postizanju osjećaja sitosti i punine i smanjunju unosa kalorija tijekom ručka. Konzumenti mlijeka, za vrijeme ručka unose oko 50 kcal manje.
U studiji koja uključuje 34 pretile, ali zdrave osobe, jednoj skupini je posluženo mlijeko, a drugoj ista količina voćnog napitka. Oba pića - i mlijeko i voćni napitak - sadržavali su oko 250 kcal. Ispitanici koji su konzumirali mlijeko jeli su manje za vrijeme ručka i izvještavali o većem osjećaju punine.
Znanstvenici pretpostavljaju da u nastanku osjećaja sitosti glavnu ulogu igraju proteini mlijeka (jedna šalica sadrži 16% dnevne vrijednosti), laktoza (mliječni šećer) i gustoća mlijeka.
Također smanjenje kalorija od samo 50 kcal na dan, dugoročno može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne mase.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition. 2009;90:70-75.