Mliječni proizvodi su «saveznik», a ne «neprijatelj» adolescenticama

Datum objave: 01. 01. 2005.

Djevojčice se u razdoblju adolescencije ne trebaju brinuti da će umjerena konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda rezultairati porastom indeksa tjelesne mase (BMI) i tjelesnih masnoća.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pratila je djevojčice u razdoblju pre-adolescencije i kroz razdoblje adolescencije, te je prva koja se bavila promatranjem veze između konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda i promjena u tjelesnoj masi.

Rezultati su pokazali da tinejđerice mogu održavati adekvatnu tjelesnu masu bez da si uskraćuju mlijeko i mliječne proizvode. Istraživači naglašavaju važnost dobivenih rezulata činjenicom da mnoge djevojčice u razdoblju adolescencije usljed «brige» za održavanjem adekvatne tjelesne mase iz prehrane izbacuju mlijeko i mliječne proizvode. To je posebno nezgodno ako se uzme u obzir da su upravo mliječni proizvodi za tinejđere najbolji izvor kalcija, minerala neophodnog za održavanje dobroga zdravlja kostiju, a razdoblje adolescencije je upravo razdoblje u kojemu se formira snažna i gusta koštana masa, koja bi trebala biti oslonac ostatak života.

Dnevne potrebe adolescenata za kalcijem iznose 1300 mg, a mogu se zadovoljiti sa 4 serviranja mlijeka, sira ili jogurta dnevno.

Izvor: International Journal of Obesity (2003) 27, 1106-1113

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mliječni proizvodi, vitkost,

Komentari