Mliječni proizvodi kao zaštita od dijabetesa

Datum objave: 24. 05. 2005.

Mlijeko, sladoled, jogurt i ostali mliječni proizvodi, posebice oni sa nižim udjelom mliječne masti, prema nedavno objavljenoj studiji, mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod muškaraca..
Analizirani su podaci 41000 muškaraca koji prije početka studije nisu imali dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Studija ja trajala 12 godina, a tijekom tog razdoblja dokumentirana su 1243 nova slučaja dijabetesa tipa 2.
Istraživači su utvrdili da je povećanje ukupnog dnevnog unosa mliječnih proizvoda za samo jedno serviranje dnevno rezultiralo smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 za 9%.
Zaštitno djelovanje imali su isključivo mliječni proizvodi sa niskim udjelom mliječne masti.
Izvor: Arch Intern Med. 2005;165:997-1003.

Pošalji prijatelju na email

Komentari