Datum objave: 06. 04. 2011.

Nizozemski su znanstvenici kroz period od 10 godina proučavali kako unos masti porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda utječe na rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti i posljedičnu smrtnost.

U studiji je sudjelovalo preko 120 000 ispitanika dobi između 55 i 69 godina. Rezultati su pokazali da visok unos mliječnih masti i posebice maslaca (vise od 10 grama dnevno) povisuje rizik od smrtnosti uzrokovane oboljevanjem kardiovaskularnog sustava, ali samo u žena. Suprotno tome, unos fermentiranih punomasnih mliječnih proizvoda je imao protektivan učinak na zdravlje krvožilja žena i muškaraca i značajno je smanjio rizik od smrti.

Autori studije pozivaju na daljne istraživanje utjecaja mliječnih masti na zdravlje.

Izvor: Am J Clin Nutr, 2011 March; 93(3): 615-27.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mliječni proizvodi, mlijeko,

Komentari