Datum objave: 24. 06. 2014.

Prethodno je pokazano kako je koncentracija trans-palmitoleinske kiseline (trans-16:1n-7), biomarkera za unos mliječnih proizvoda, u plazmi, obrnuto povezana s rizikom od dijabetesa tipa 2. Kako bi potvrdili dosadašnje spoznaje, znanstvenici su istraživali utjecaj mliječnih masnoća na toleranciju glukoze te čimbenike koji na toleranciju na glukozu utječu, a to su masnoće u jetri, jetrena i sistemska osjetljivost na inzulin te funkcija β-stanica.

U studiji su sudjelovale 34 pretile osobe, 17 ih je imalo nealkoholnu bolest jetre, a njih 17 bolest nije imalo te su poslužili kao kontrolna skupina. Sudionicima studije mjerena je koncentracija trans-palmitoleinske kiseline u plazmi, kao i još dva biomarkera za unos mliječnih proizvoda, masnoće u jetri, tolerancija i osjetljivost na inzulin te funkcija β-stanica.

Prema rezultatima studije, viši unos mliječnih masnoća bio je povezan s nižim koncentracijama glukoze pri gladovanju, boljom tolerancijom na glukozu, višom jetrenom i sistemskom osjetljivošću na glukozu te manjom količinom masnoća u jetri. Unos mliječnih masnoća nije utjecao na funkciju β-stanica.

Autori zaključuju kako njihovi rezultati potvrđuju hipotezu prema kojoj unos mliječnih masnoća poboljšava toleranciju na glukozu, vjerojatno putem mehanizma koji uključuje poboljšanje jetrene i sistemske osjetljivosti na inzulin i smanjenje masnoća u jetri.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari