Vitaminoteka

Datum objave: 31. 12. 2019.

Podaci objavljeni u časopisu European Journal of Nutrition pokazuju kako je svakodnevna konzumacija mješavine probiotika u tromjesečnom razdoblju kod vrtićke djece smanjila izostanak iz vrtića za 1,7 dana, u usporedbi s 2,4 dana u skupini kojoj je dodijeljen placebo, a također je došlo i do smanjenja ozbiljnosti infekcija respiratornog trakta u skupini kojoj su dodijeljeni probiotici. 

Trenutna studija pruža prve dokaze kako bakterije soja Lactobacillus plantarum HEAL9 i Lactobacillus paracasei 8700:2 smanjuju ozbiljnost prehlade kod djece, što se odražava ublažavanjem simptoma, smanjenom potrebom za lijekovima tijekom ispitivanja i smanjenjem odsutnosti iz vrtića zbog bolesti, naveli su istraživači. 

Rezultati studije idu u prilog stalno rastućoj grani znanosti koja podupire potencijalna blagotvorna djelovanja probiotika na imunitet. Iako su učinci često specifični za pojedine sojeve, nedavno istraživanje izvijestilo je da smanjenje incidencije i trajanja infekcija dišnih puteva u SAD-u, kao rezultat korištenja probiotičkih dodataka prehrani, može dovesti do uštede u iznosu od preko milijardu dolara.

Podaci objavljeni u časopisu Frontiers in Pharmacology pokazali su da probiotici mogu smanjiti trajanje infekcije, učestalost upotrebe antibiotika te odsutnost s radnog mjesta.

Provedena studija prva je u kojoj je utjecaj mješavine probiotika na imunosni sustav testiran kod djece. U istraživanju je sudjelovalo 131 zdravo dijete koje pohađa vrtić, u dobi od 1 do 6 godina te im je nasumično dodijeljena mješavina probiotika ili placebo.

Rezultati 106 djece koja su završila ispitivanje pokazali su da svakodnevno konzumiranje probiotika značajno smanjuje ozbiljnost simptoma nazalne kongestije, u usporedbi s djecom kojoj je dodijeljen placebo. Uz to, kod primjene probiotika zabilježena je manja učestalost istodobne uporabe lijekova, u usporedbi s placebom. 

Rezultati su također pokazali smanjenje izostanaka iz vrtića, smanjenje jačine simptoma tijekom dana kao i smanjeno plakanje kod djece koja su primala probiotik, u odnosu na placebo. Komentirajući potencijalne mehanizme djelovanja, istraživači su primijetili kako bakterije soja Lactobacillus paracasei 8700:2, kao i sojevi genetski slični soju Lactobacillus plantarum HEAL9, mogu inducirati urođene imunosne funkcije posredovane stanicama i aktivirati T-limfocite, bijele krvne stanice koje igraju važnu ulogu u imunosnom sustavu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, imunitet, probiotici,

Komentari