Ela Lučić

Datum objave: 11. 05. 2020.

Čini se kako uzimanje probiotičke mješavine laktobacila i bifidobakterija u obliku dodatka prehrani tijekom najmanje šest mjeseci doprinosi značajnom smanjenju tjelesne mase, tvrde znanstvenici iz Velike Britanije.

Uzimanje probiotika kao dodatka prehrani u borbi protiv prekomjerne tjelesne mase dugo je smatran niskorizičnim alatom za gubitak kilograma, a rezultati su pokazali njegovu sigurnost i korisne učinke koji uključuju pozitivan utjecaj na metabolizam i imunosni sustav.

Ispitivana probiotička mješavina sastoji se od bakterijskih sojeva Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium animalissub sp. lactis i Lactobacillus plantarum, a pokazala je utjecaj na smanjenje razine kolesterola i prekomjerne tjelesne mase uzrokovane prehranom kod miševa. 

U jednocentričnu, dvostruko slijepu, nasumičnu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 220 ispitanika u dobi od 30 do 65 godina, s indeksom tjelesne mase od 25 do 34,9 kg/m2. Ispitanici su uzimali jednu kapsulu mješavine probiotika dnevno tijekom 6 mjeseci ili placebo u istom vremenskom razdoblju. Dodatak prehrani bilo je potrebno uzimati s hranom u bilo koje doba dana te izbjegavati uzimanje 2 sata nakon unosa bilo kakvog antibiotika. Također, znanstvenici su zamolili ispitanike da se tijekom provedbe istraživanja pridržavaju svoje uobičajene prehrane i načina života, izbjegavajući uzimanje drugih probiotika u obliku dodatka prehrani.

Uz smanjenje tjelesne mase, indeksa tjelesne mase, opsega struka i omjera struka i bokova, također je utvrđeno veće smanjenje tjelesne mase kod ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom te kod ženske populacije.

Najveći gubitci na tjelesnoj masi zabilježeni su kod osoba s dijagnosticiranom hiperkolesterolemijom koje su primale probiotičku mješavinu, uz značajno smanjenje vrijednosti LDL-kolesterola od 0,2 mmol/L. U skupini kojoj je dodijeljeno uzimanje mješavine probiotika zabilježena su i poboljšanja parametara poput subjektivne procjene kvalitete života i simptoma infekcije gornjih dišnih puteva. 

Predloženi mehanizmi djelovanja u procesu gubitka tjelesne mase posredovanog probioticima uključuju modulaciju sastava mikrobiote crijeva i proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, tvrde autori studije. Ostali mehanizmi uključuju regulaciju energetske homeostaze i sitosti, poboljšanje funkcije barijere crijeva i prekid metabolizma žučne kiseline. Međutim, nisu otkrivene značajne promjene sastava mikrobiote u stolici kao odgovor na konzumaciju mješavine probiotika. 

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari