Ela Lučić

Datum objave: 07. 01. 2021.

Mješavina probiotičkih sojeva može utjecati na povećanje nemasne mase tijela i mase skeletnih mišića kod muških trkača, pokazali su rezultati nove poljske studije.

Izdržljivost u trčanju, koju karakterizira trajanje više od 30 minuta, sve je popularnija širom svijeta. Međutim, rizici od ozljeda, infekcija dišnih puteva, kronične upale, mučnine, bolova u trbuhu i dijareje povećavaju se duljim trajanjem trčanja.

Sportaši koji žele kontrolirati ove potencijalne probleme često traže probiotičke sojeve koji moduliraju crijevnu mikrobiotu i pojavu probavnih smetnji ili infekcija gornjih dišnih puteva. No, prema autorima nedavno provedene studije, zdravstvene prednosti probiotičkih sojeva za sportaše u sportovima izdržljivosti nisu precizno definirane. Iz tog razloga, znanstvenici su proveli randomiziranu dvostruko slijepu studiju kako bi procijenili učinak mješavine probiotika na tjelesnu građu, kardiorespiratornu kondiciju i upalne procese kod muških i ženskih sportaša u sportovima izdržljivosti.

U studiji je sudjelovalo 66 trkača na duge staze u dobi od 20 do 60 godina. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 2 probiotičke kapsule dva puta dnevno ili placeba tijekom tri mjeseca. Svi ispitanici podvrgnuti su analizi tjelesne građe na početku i na kraju razdoblja intervencije. Procijenjeni su tjelesna masa, udio tjelesne masti, udio visceralne masti, masa skeletnih mišića i udio vode u tijelu.

Dobiveni rezultati pokazali su kako je u muškaraca koji su uzimali probiotik uočen statistički značajan porast nemasne mase tijela i koštane mišićne mase, a u žena je zabilježeno smanjenje udjela ukupnog i visceralnog masnog tkiva. Međutim, rezultati u žena bili su statistički neznačajni.

Znanstvenici zaključuju kako je tromjesečna intervencija uzimanja mješavine probiotika pozitivno utjecala na parametre tjelesne građe ispitanika studije, ali ističu kako procjena parametara upale kod trkača nije pokazala značajne razlike između probiotičke i placebo skupine.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici, sportaši,

Komentari