Vitaminoteka

Datum objave: 11. 11. 2019.

Britanski istraživači ukazuju na korisnost kombiniranja likopena i proteina sirutke koji mogu poboljšati kvalitetu sperme kod muškaraca, odnosno smanjiti utjecaj modernog načina života na reproduktivno zdravlje. Znanstvenici su izvijestili o poboljšanju kvalitete sjemena za oko 40% kod muškaraca koji su uzimali 14 mg laktolikopena dnevno tijekom 12 tjedana. Dodaju da su rezultati ohrabrujući, ali će u budućim istraživanjima trebati odrediti optimalnu učinkovitu dozu likopena.

Dvostruko slijepa paralelna studija kontrolirana placebom obuhvatila je 60 zdravih muškaraca u dobi od 19 do 30 godina kojima je nasumično dodijeljeno 14 mg laktolikopena dnevno ili placebo tijekom 12 tjedana. Primaran ishod studije bio je utvrditi promjene u pokretljivosti spermija. Sekundarni ishod studije bili su svi drugi aspekti kvalitete sperme, uključujući razinu oštećenja njene DNA.

U istraživanju je korišten laktolikopen kako bi se povećala bioraspoloživost likopena. Od 60 muškaraca koji su se prijavili, 56 je završilo ispitivanje, gdje je ustanovljeno da je razina likopena u plazmi značajno povećana u onih koji su konzumirali laktolikopen. Nije bilo značajnih promjena u primarnom ishodu. Međutim, udio brzo progresivnih spermija i spermija s normalnom morfologijom značajno se poboljšao za oko 40% kao odgovor na korištenje laktolikopena.

Ovo je prva ispravno dizajnirana i kontrolirana studija utjecaja laktolikopena na kvalitetu sjemena, što potiče znanstvenike na provođenje više istraživanja s navedenom molekulom. Sljedeći korak je ponoviti istraživanje kod muškaraca s problemima plodnosti i vidjeti može li laktolikopen povećati kvalitetu sperme u takvim slučajevima te pomoći u začeću, odnosno izbjegavanju invazivnih tretmana plodnosti.

Znanstvenici su potvrdili da 14 mg laktolikopena dnevno odgovara količini 2 kg kuhane rajčice ili 2 žlice koncentriranog pirea rajčice svaki dan, što predstavlja znatan porast unosa likopena kod sudionika studije. Također kazuju da je temeljni biološki mehanizam kojim likopen djeluje na spermu trenutno nepoznat. Dosad su antioksidativna svojstva likopena bila fokus djelovanja likopena na mušku neplodnost. Oksidativni stres može igrati ulogu u patogenezi muške neplodnosti i dok reaktivne vrste kisika igraju ulogu u normalnoj funkciji spermija, neravnoteža reaktivnih kisikovih vrsta djeluje štetno. Iako je dobro poznato da su spermiji vrlo podložni oštećenju slobodnim radikalima, ne možemo pretpostaviti da su pozitivni učinci likopena koje smo promatrali posljedica njegovih antioksidativnih svojstava, dodali su. Nisu izvršena nikakva mjerenja oksidativnog stresa u biološkim tekućinama, poput sjemene plazme. Međutim, antioksidativna uloga likopena uvjerljiva je hipoteza.

Međutim, pojedini istraživači navode određena ograničenja studije, primjerice mali broj ispitanik, kao i činjenicu da su svi bili zdravi, stoga smatraju da je teško utvrditi bilo kakvu korist likopena za neplodne muškarce loše kvalitete spermija. Nadalje, ono što studija ne može dokazati jest činjenica da konzumiranje laktolikopena poboljšava plodnost te smatraju da bi bilo impresivnije kada bi se upotrijebilo rođenje djeteta kao krajnji cilj istraživanja.

Izvor: European Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: likopen, muškarci, proteini sirutke, sperma,

Komentari