Ela Lučić

Datum objave: 14. 05. 2020.

Njemački znanstvenici izvijestili su da je uzimanje mješavine karotenoida u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana dovelo do značajnog povećanja razine karotenoida u koži nakon 4, 8 i 12 tjedana u usporedbi s placebom, što je bilo povezano sa zaštitom kože od djelovanja UVA i UVB zračenja. 

Dobiveni rezultati u skladu su s prethodno provedenom studijom kojom je utvrđeno kako se oralnim unosom karotenoida na molekularnoj razini smanjuje osjetljivost ljudske kože na UVA zračenje. Istraživanje je objavljeno u časopisu Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine.

U randomiziranom, dvostruko slijepom istraživanju, kontroliranom placebom, bilo je uključeno 60 volontera s tipom kože od svijetle, koja lako pocrveni nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti (tip II), do svijetlosmeđe, koja minimalno pocrveni te lako potamni (tip IV). Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine.

Prvoj skupini dodijeljeno je uzimanje mješavine karotenoida koja osigurava 4,25 mg beta karotena i 1,10 mg alfa karotena, uključujući 1,12 mg luteina i 0,053 mg zeaksantina, dok je drugoj skupini dodijeljeno uzimanje placeba. Obje skupine uzimale su dodatak prehrani tri puta dnevno tijekom 12 tjedana. 

Rezultati su pokazali povećanje vrijednosti minimalne doze UVA zračenja koja uzrokuje trajnu pigmentaciju nakon 12 - tjednog unosa mješavine karotenoida, što nije uočeno kod osoba koje su uzimale placebo.

Minimalna trajna doza pigmentacije štiti kožu od negativnih posljedica UVA zračenja. Znanstvenici su također izmjerili minimalnu eritemsku dozu, mjeru minimalne količine energije potrebne za izazivanje vidljivog crvenila kože (eritema). 

Podaci su pokazali kako unos mješavine karotenoida povećava minimalnu eritemsku dozu uzrokovanu UVB zračenjem, što znači da je potrebna veća količina UVB zračenja kako bi došlo do vidljivog crvenila kože. Drugim riječima, karotenoidi su pokazali zaštitno djelovanje protiv eritema uzrokovanog UVB zračenjem

Komentirajući potencijalne mehanizme djelovanja, znanstvenici smatraju kako karotenoidi pružaju zaštitu koži zahvaljujući svojim antioksidacijskim učincima. Ovaj učinak primijećen je kod zdravih ispitanika koji su zadržali svoje uobičajene prehrambene navike. Iz tog razloga, autori studije vjeruju kako bi unos mješavine karotenoida u obliku dodatka prehrani mogao biti od velikog značaja za opću populaciju. Nadalje, povećana razina pigmentacije kože zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti predstavlja brigu za veliki dio svjetske populacije. 

Potrebne su daljnje kliničke studije kako bi se ispitalo mogu li, i u kojoj mjeri, karotenoidi u obliku dodatka prehrani ublažiti ili spriječiti kliničke posljedice izazvane UVA zračenjem, poput starenja i fotokarcinogeneze, zaključuju znanstvenici.

Pošalji prijatelju na email

Komentari