Ela Lučić

Datum objave: 08. 04. 2021.

Svakodnevno uzimanje mješavine ekstrakata grejpa, grožđa, zelenog čaja, guarane i crne mrkve bogate polifenolima može poboljšati kvalitetu života povezanu sa zdravljem za više od 5%, pokazali su rezultati nove studije.

 

U randomiziranu, dvostruko slijepu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 72 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje mješavine ekstrakata ili placeba tijekom 16 tjedana.

Rezultati studije pokazali su kako je uzimanje dnevne doze od 0,9 grama mješavine ekstrakata bilo povezano sa subjektivnim poboljšanjem tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Također, ono je rezultiralo smanjenjem tjelesne mase za 1,3 kg, mase masnog tkiva za 1,2 kg i opsega struka za 1,1 cm u skupini koja je uzimala ispitivani dodatak prehrani. Uz poboljšanja u tjelesnoj masi i udjelu masnog tkiva, istraživači su također izvijestili o smanjenju indeksa abdominalne pretilosti za 1,3%. Uzimanje ovog dodataka prehrani bogatog polifenolima također je bilo povezano sa značajnim povećanjem bavljenja tjelesnom aktivnošću, u usporedbi s placebo skupinom.

Stručnjaci navode kako mehanizmi djelovanja vjerojatno uključuju poboljšanje krvožilne funkcije zbog dobro poznatih antioksidativnih i protuupalnih svojstava fenolnih spojeva. Međutim, ističu potrebu za provedbom daljnjih ispitivanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između bioraspoloživosti i farmakokinetike metabolita polifenola te mehanizama koji su uključeni u poboljšanje krvožilne funkcije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari