Ela Lučić

Datum objave: 26. 05. 2020.

U istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health znanstvenici su nastojali procijeniti učinak pojedinih biljnih ekstrakata, vitamina i minerala te antioksidativnih spojeva na ublažavanje niza tjelesnih i psiholoških simptoma povezanih s pretjeranom konzumacijom alkohola. 

Ispitani su biljni ekstrakti acerole, opunicije, gingko bilobe, vrbe i korijena đumbira. Od vitamina i minerala, ispitani su magnezij, kalij, natrij u obliku natrijevog bikarbonata, cink, riboflavin, tiamin i folna kiselina. 

U istraživanju je sudjelovalo 214 zdravih ispitanika u dobi od 18 do 65 godina te su nasumično podijeljeni u tri skupine. Dodijeljeno im je uzimanje 7,5 grama aromatiziranog dodatka prehrani topljivog u vodi 45 minuta prije nego su konzumirali pivo, bijelo vino ili špricer te odmah nakon konzumacije istih. 

Prva skupina uzimala je dodatak prehrani koji sadrži biljne ekstrakte, vitamine i minerale te dodatne antioksidacijske spojeve – steviol glikozide i inulin. Druga skupina uzimala je dodatak prehrani bez biljnih ekstrakata, dok je treća skupina uzimala placebo koji je sadržavao samo glukozu. Zabilježena je vrsta i količina konzumiranog pića te učestalost mokrenja tijekom 4 sata. Uzorci krvi i urina te vrijednosti krvnoga tlaka uzete su netom prije i nakon početka četverosatnog razdoblja, a zatim su ispitanici poslani kući na triježnjenje. 

Uzorci i vrijednosti krvnoga tlaka uzeti su i 12 sati kasnije, a ispitanici su ispunili upitnik o vrsti i intenzitetu percipiranih simptoma mamurluka pomoću ljestvice intenziteta od 0 do 10. Prosječna količina konzumiranog alkohola bila je gotovo ista u sve tri skupine, a iznosila je 0,62 mililitra po minuti. 

Analizom svih prikupljenih podataka znanstvenici su utvrdili kako intenzitet simptoma kod ispitanika varira ovisno o uzimanom dodatku prehrani. U skupini koja je uzimala dodatak prehrani s biljnim ekstraktima, vitaminima, mineralima i antioksidansima zabilježeni su slabiji simptomi u usporedbi sa skupinom koja je uzimala samo glukozu. 

Prosječni intenzitet glavobolje bio je manji za 34%, mučnina se smanjila za 42%, dok se osjećaj ravnodušnosti smanjio za otprilike 27%, a osjećaj nemira za 41%. 

Znanstvenici ističu kako su u prethodno objavljenim eksperimentalnim studijama polifenolni i flavonoidni spojevi u svim ispitivanim biljnim ekstraktima povezani s učinkom suzbijanja fiziološkog utjecaja alkohola, iako mehanizam djelovanja za sada nije poznat. 

U osoba koje su uzimale dodatak prehrani bez biljnih ekstrakata nisu zabilježene značajne razlike u simptomima, što ukazuje na to da su biljni ekstrakti uglavnom odgovorni za uočene promjene. Odsutnost bilo kakvog opaženog utjecaja vitamina i minerala pokazuje kako alkohol možda ne utječe na ravnotežu elektrolita kao što se do sada mislilo. Također, analizom se pokazalo kako sadržaj vode u tijelu nije znatno povezan s količinom konzumiranog alkohola, stoga autori studije zaključuju kako pojačano izlučivanje tekućine izazvano alkoholom ne mora nužno dovesti do značajnog procesa dehidracije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari