Ela Lučić

Datum objave: 17. 03. 2020.

Prema rezultatima dvaju novih kliničkih ispitivanja, mješavina biljnih ekstrakata mogla bi pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja kod osoba koje se susreću s problemima loše regulacije krvnog tlaka. 

Rezultati ispitivanja objavljeni u časopisu Journal of the American Heart Association pokazuju kako uzimanje mješavine triju prirodnih ekstrakata, zajedno sa standardnim terapijama, može pomoći u borbi protiv hipertenzije i poboljšanju kardiovaskularnih funkcija, posebno kod onih čiji krvni tlak i dalje nije dobro kontroliran. 

U studiji se istraživao potencijal nove formulacije, uz standardno farmakološko liječenje hipertenzije koja je, unatoč lijekovima, neuspješno kontrolirana. Ovo je prvi dokaz kako dodatak biljnih ekstrakata može poboljšati funkcionalna svojstva i kardiovaskularnu zaštitu kod pacijenata s nekontroliranom hipertenzijom koji uzimaju antihipertenzivne lijekove, napisali su znanstvenici. Formulacija je mješavina vodenog izopa, ginka i listova zelenog čaja u kompleksu s fosfatidilkolinom

Talijanski istraživački tim proučavao je učinke formulacije kroz dva odvojena ispitivanja u skupinama pacijenata s hipertenzijom te su svi primali standardnu terapiju. Glavna karakteristika odabranih bolesnika bila je da, unatoč farmakološkom liječenju, njihov krvni tlak nije bio dobro kontroliran. Odabrani pacijenti podijeljeni su u skupine kako bi se ispitala učinkovitost mješavine biljnih ekstrakata u usporedbi s placebom. U dvije dvostruko slijepe studije uključeno je 69 bolesnika s nekontroliranom hipertenzijom, u dobi od 40 do 68 godina, koji su uzimali antihipertenzivne lijekove. 

U prvoj studiji sudjelovalo je 45 sudionika te im je nasumično dodijeljeno uzimanje placeba ili mješavine biljnih ekstrakata. Prije početka studije i nakon četverotjednog liječenja vršilo se mjerenje krvnog tlaka, endotelne funkcije i cirkulacijskog dušikovog oksida. Uz to, 24 pacijenta randomizirano je dodijeljeno uzimanje diuretika ili formulacije tijekom 4 tjedna, a potom su bili podvrgnuti kardiopulmonalnom testu opterećenja kako bi znanstvenici procijenili učinke formulacije na funkcionalnu sposobnost kardiovaskularnog, plućnog i mišićnog sustava. 

Rezultati su pokazali kako je uzimanje formulacije dovelo do smanjenja krvnog tlaka, poboljšanja endotelne funkcije i povećanja oslobađanja dušikovog oksida, dok su drugi pokusni kardiopulmonalni testovi opterećenja otkrili da njeno uzimanje povećava maksimalni unos kisika, toleranciju stresa i maksimalnu snagu.

Znanstvenici su uočili kako pacijenti liječeni ovom mješavinom biljaka pokazuju poboljšanje u ključnim parametrima kao što su potrošnja kisika, snaga te izdržljivost pri tjelesnoj aktivnosti, što su pokazatelji učinkovitijeg djelovanja endotela. Nadalje, stanični i životinjski modeli pokazali su da je taj učinak posljedica povećanja razine dušikovog oksida u krvi, važnog čimbenika u zdravlju žila. Dodali su kako opseg poboljšanja postignutog uzimanjem formulacije ukazuje na potencijal za kliničko upravljanje hipertenzijom.

Na osnovu učinkovitosti koja je zabilježena u provedenoj studiji, ova mješavina biljnih ekstrakata mogla bi se smatrati korisnim dodatkom prehrani u liječenju pacijenata s hipertenzijom, poboljšavajući funkcionalnu sposobnost i kardiovaskularnu zaštitu, napominju autori studije. Istaknuli su kako je važno naglasiti da na temelju dobivenih rezultata ovaj dodatak prehrani ne bi trebalo smatrati alternativom za standardne terapije u liječenju hipertenzije, već dodatnom potpornom terapijom. Zanimljivo opažanje koje je proizašlo iz istraživanja ukazuje da četiri tvari koje sačinjavaju ispitivanu mješavinu imaju hemodinamsko djelovanje samo ako se kombiniraju zajedno, dok su neučinkovite kada se koriste pojedinačno.

Pošalji prijatelju na email

Komentari