Vitaminoteka

Datum objave: 19. 11. 2019.

Novo istraživanje pokazalo je da dvije vrste masnih stanica izlučuju različite skupine proteina koji šalju signale ostatku tijela. To znači da stanice bijelog i smeđeg masnog tkiva nisu povezane s ostatkom tijela na isti način.

Većinu tjelesne masti čini  bijelo masno tkivo koje se nalaze u području trbuha, bokova i bedara. Ono je skladište energije koje naše tijelo može iskoristiti kad gladujemo. Stanice bijelog masnog tkiva također proizvode i primaju signale različitih hormona, kao što su adrenalin i inzulin.

Stanice smeđeg masnog tkiva vrlo su posebne. Smještene su u blizini našeg živčanog sustava, uz kralježnicu, u području grla i u blizini bubrega. One igraju drugačiju ulogu u tijelu, proizvodeći toplinu. Dojenčad ima daleko više stanica smeđeg masnog tkiva nego odrasle osobe jer im pomažu održavati tjelesnu temperaturu.

Provedeno je mnogo istraživanja na temu bijelog masnog tkiva te njegovom utjecaju na zdravlje i bolesti. No, istraživači se sve više usmjeravaju na zdravstvene dobrobiti smeđeg masnog tkiva. Primjerice, ako želite sagorjeti više energije, ono vam može pripomoći u tome.

Navedeno istraživanje prvo je u kojem su proučavane stanice smeđeg masnog tkiva na razini detalja. Identificirani su svi proteini koji se izlučuju iz masnih stanica i koje one koriste za komunikaciju s drugim stanicama. Uočeno je kako među njima postoje velike razlike, kao da „govore vrlo različite jezike“, navode znanstvenici. Proteini su identificirani pomoću tehnologije masene spektrometrije.

Ustanovljeno je da stanice smeđeg masnog tkiva luče više od 100 proteina koji nisu primijećeni u stanicama smeđeg masnog tkiva. Razvrstavanjem proteina istraživači su uspjeli stvoriti opću sliku o razlikama između vrsta masnih stanica. Primjerice, stanice smeđeg masnog tkiva bolje su u regulaciji staničnog imunosnog sustava, dok stanice bijelog masnog tkiva izlučuju proteine ​​koji omogućuju veću plastičnost tkiva.

Jedna od velikih nepoznanica o stanicama smeđeg masnog tkiva je da znanstvenici još nisu sigurni kako one nastaju. No, pronašli su zanimljiv trag. Jedan od proteina koji izlučuju stanice smeđeg masnog tkiva igra važnu ulogu u razvoju i sazrijevanju novih stanica smeđeg masnog tkiva kako bi ih se pripremilo za proizvodnju topline i energije. Sada istraživači detaljnije proučavaju proteine ​​kako bi bolje razumjeli način na koji komuniciraju s ostatkom tijela, posebno signalima koje šalju u mozak.

Izvor: University of Copenhagen, The Faculty of Health and Medical Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masno tkivo, smeđe masno tkivo,

Komentari