Datum objave: 31. 12. 2009.

Istraživanja nizozemskih znanstvenika sugeriraju kako mirisi koji potiskuju apetit mogu postati učinkovito sredstvo u borbi protiv pretilosti.

Njihovi nalazi pokazuju kako molekule odgovorne za aromu hrane mogu poslužiti i za aktivaciju dijelova mozga koji potiču osjećaj sitosti.

Utvđeno je i da arome hrane koja zahtijeva žvakanje imaju izraženiji utjecaj na postizanje sitosti nego arome tekuće hrane, posebice ako se pridodaju mirisi povezani s ugljikohidratima ili proteinima koji sugeriraju prisutnost velikog broja kalorija.

Najučinkovitijima su se pokazale kompleksne arome koje mozgu "govore" da je konzumiran velik i raznolik obrok, dodaju istraživači.

Njihova testiranja sugeriraju kako bi rutinska primjena posebno osmišljenih kombinacija aroma mogla prosječnu konzumaciju hrane smanjiti za 10%, objavio je Journal of Agricultural and Food Chemistry.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari